NRK Meny
Normal

– Dette er dagens beste nyhet

Ifølge Verdensbanken vil for første gang under 10 prosent av verdens befolkning leve i ekstrem fattigdom.

En barn hopper mellom to plasthauger i Dhaka

Å vokse opp i Dhaka i Bangladesh er fortsatt vanskelig og landet sliter med høy andel ekstremt fattige, men før denne gutten har blitt stor er målet at alle har mer enn 2 dollar dagen å leve for.

Foto: © Andrew Biraj / Reuters / REUTERS

– Dette er dagens beste nyhet i verden. Denne prognosen viser av vi kan bli den første generasjonen i historien som kan få slutt på ekstrem fattigdom, sier lederen for Verdensbanken Jim Yong Kim.

Fra hver tredje til hver tiende

Til tross de positive tallene og prognosene er ekstrem fattigdom fortsatt et stort problem for millioner av mennesker i Afrika.

Ifølge Verdensbankens prognoser vil 702 millioner mennesker, eller 9,6 prosent av verdens befolkning, leve under fattigdomsgrensen i år. Brorparten av dem sør for Sahara og i Asia.

I 2012 var 902 millioner mennesker, eller 13 prosent, i samme situasjon, mens i 1999 levde nesten hver tredje menneske i verden på under 1,25 dollar dagen (grensen er nå økt til 1,9 dollar på grunn av inflasjon, journ.anm.).

Fortsatt mye arbeid

De nye prognosene bør gi oss håp om å hjelpe og finne flere effektive måter å gjøre slutt på ekstrem fattigdom, sier Kim, som benytter anledning til å trekke frem arbeidet Verdensbanken har gjort for å bedre den økonomiske situasjonen i enkelte utviklingsland og investere i helse- og utdanningsinstitusjoner i de fattigste områdene i verden.

Dagens rapport ble lagt frem i forkant av Verdensbankens møte i Perus hovedstad Lima, og bare kort tid etter at verdens ledere proklamerte at de ønsker en slutt på ekstrem fattigdom i løpet av 15 år gjennom sine nye bærekraftsmål.

– Men vi er fortsatt svært bekymret for situasjonen sør for Sahara, for mens enkelte afrikanske land har stor økonomisk fremgang har verdensdelene som helhet fortsatt en lang vei å gå, sier Kim, og ifølge rapporten er det spesielt Den demokratiske republikken Kongo og Madagaskar som har flest mennesker som lever under 2 dollar dagen.

To barn i slummen i Lahore i Pakistan

En tenårings gutt bærer lillebroren sin i slummen i Lahore i Pakistan. Ett av de stedene der fortsatt mange lever i ekstrem fattigdom.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Etter at de nye bærekraftsmålene ble vedtatt i FN har verdens land forpliktet seg fra 1. januar 2016 til å utrydde ekstrem fattigdom, og Norge bevilget da 3,6 milliarder kroner til et FN-prosjekt som skal bekjempe dødelighet hos kvinner og barn.

– Det å jobbe med mødre- og barnehelse det første året sånn at barn overlever fram til de blir fem år, det er kanskje det viktigste vi kan jobbe med også i fattigdomsbekjempelsen, fortalte statsminister Erna Solberg pressen etter den bevilgningen.

–Tallene er fortsatt høye og mye gjenstår sier Nicolas Mombrial leder for humanitære organisasjonen Oxfam, som understreker at politiske løsninger og mer ressurser er veien å gå for å nå målet om en verden uten ekstrem fattigdom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt