Hopp til innhold

– Det som skjedde i 2011 må ikke gjenta seg i år

Men lederen for den russiske valgkommisjonen kan likevel ikke garantere at alt kommer til å rett og riktig for seg ved parlamentsvalget på søndag.

Ella Pamfilova

Ella Pamfilova vil som leder for den russiske valgkommisjonen gi russerne tilbake tilliten til at deres stemmer blir rettferdig telt opp

Foto: Jurij Linkevitsj

Ella Pamfilova (63) var en av de nye politikerene som kom til makten etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, da som det nye Russlands sosialminister fra 1991 til 1994. Nå er hun den nye lederen for valgkommisjonen.

– Det viktigste er å sikre at det som skjedde ved valgene i 2011 ikke må gjenta seg i år, sier Pamfilova når hun møter NRK i den russiske valgkommisjonens lokaler noen steinkast unna Kreml – maktens sentrum i det store Russland.

– Det handler om skjebnen og framtiden til det fedrelandet som jeg elsker. Verken jeg selv, min datter eller mine barnebarn har tenkt å forlate Russland. Derfor er det viktig at vi får tilbake troen på at vi ved å delta i et valg har muligheter til å forandre landet, sier den sympatiske damen, som har vært et offentlig ansikt i russisk politikk i snart 30 år.

Overraskende utpekt av Putin

I 2014 gjorde Pamfilova comeback på den sentrale politiske arenaen ved å overta som landets ombudsmann for menneskerettigheter.

For fem måneder siden ble hun av Russlands president Vladimir Putin overraskende utnevnt til leder for den russiske valgkommisjonen etter Vladimir Tsjurov.

Tsjurov var en hovedskyteskive for opposisjonen fordi han umiddelbart kalte parlamentsvalgene i 2011 frie og rettferdige. Opposisjonen gav ham kallenavnet «Magikeren», fordi de mente at han trikset med stemmene for å gi de etablerte partiene – og særlige partiet til president Vladimir Putin, «Det forente Russland» – større oppslutning.

Den sentrale valgkommisjonen

Her i Den sentrale russiske valgkommisjonen skal opptellingen foregå søndag kveld

Foto: Jurij Linkevitsj

– Jeg mener at jeg nå har fått en unik sjanse, sier Ella Pamfilova.

– Man sier at en person aldri kan utrette noe aleine, men jeg mener at jeg i den posisjonen jeg har i dag faktisk kan bety noe for at tilliten til det russiske valgsystemet øker.

Forlot møte med utenlandske journalister

Likevel var det en tydelig anspent og stresset Pamfilova som torsdag denne uken møtte utenlandske journalister i Moskva, for å fortelle hvordan hun og hennes medarbeidere har planlagt og vil gjennomføre valget til nytt parlament, Duma, på søndag.

Da hun fikk spørsmål om hva som må til for at hun vil trekke seg som leder for valgkommisjonen, svarte Pamfilova at hun er villig til å gå hvis det oppdages alvorlige brudd på valglovene.

Deretter stormet hun plutselig ut fra pressekonferansen, mens hennes nærmeste medarbeidere ropte ut at de støtter henne fullt ut i hennes arbeid.

Likevel var det en rolig og blid Pamfilova som en knapp time seinere møtte NRK

– Jeg håper at jeg og mine kollegaer blir husket og respektert for det vi har gjort for at disse valgene blir rettferdige og riktige, sier den nye lederen for den russiske valgkommisjonen.

Men Pamfilova forteller at valgkommisjonen og henne allerede har fått hundrevis av klager på at valglovene ikke følges, og det handler først og fremst om hvordan statlige ressurser brukes til støtte for et parti, Det forente Russland.

Karelen er et problem

For noen uker siden var NRK tilstede på et møte i russisk Karelens hovedstad Petrozavodsk for byens lærere i forbindelse med skolestart. Der snakket både områdets guvernør Aleksander Hudilainen, og ikke minst flere av hans nærmeste medarbeidere i administrasjonen, åpent for at lærerne burde stemme på de som styrer området i dag, det vil si president Vladimir Putins parti Det forente Russland.

Pamfilova 2

Ella Pamfilova sier det er problemer med gjennomføringen av valget i flere regioner i Russland

Foto: Jurij Linkevitsj

– Jeg mener at dette absolutt ikke er riktig, og vi har fått mange klager nettopp på situasjonen i Karelen sier Ella Pamfilova til NRK. Hun sier at det er 15 regioner i Russland der det er store problemer i forbindelse med valget, og hun har flere ganger truet med å erklære valgene for ugyldige hvis bruddene er for alvorlige.

Også flere andre steder, blant annet i hovedstaden Moskva, der det konkurreres hardt i 15 én-mandatskretser, har det kommet klager på hvordan Det forente Russland - gjennom kontrollen over administrative ressurser og massemedier - driver en skitten valgkamp som bryter med de fine ordene som er nedfelt i den russiske valgloven.

Opposisjonen klager på skitne triks fra myndighetene

– Valgene er ikke rettferdige, fordi det blant ikke er lik rett for alle kandidater til massemedia, sier Dmitrij Gudkov til NRK.

Gudkov er i dag er den eneste reelle opposisjonspolitikeren i det russiske parlamentet Dumaen, og som nå kjemper en hard kamp for å bli gjenvalgt fra en av de 225 én-mandatskretsene som er med på å gjøre dette valget noe mer åpent enn det i 2011, da alle kandidatene ble valgt på partilister.

Han forteller også hvordan provokatører møter opp på valgmøtene for å lage bråk, og om hvordan det klistres opp valgplakater og spres materiell som utgir seg for å være hans for å få folk til å vende seg mot ham.

Dmitrij Gudkov

Dmitrij Gudkov kjemper om et mandat fra den russiske hovedstaden Moskva

Foto: Morten Jentoft

Dmitrij Gudkov sier også han har også fått problemer med å finne penger til sin valgkamp fordi flere sponsorer har trukket seg, av frykt for reaksjoner fra myndighetene.

Møt Dmitrij Gudkov og se reportasjer om det russiske valget i urix på TV

– Jeg mener likevel det var riktig av meg å si ja til tilbudet fra president Vladimir Putin om å lede den russiske valgkommisjonen, sier Ella Pamfilova.

Hun vet at mye henger på henne som leder for valgkommisjonen for om russiske myndigheter skal ha troverdighet når de sier at disse valgene blir de mest rettferdige og demokratiske i russisk historie.

Pamfilova og Jan Petersen

God tone i forbindelse med møtet mellom Ella Pamfilova og Jan Petersen torsdag

Foto: Jurij Linkevitsj

Jan Petersen leder OSCEs observatørkorps

Pamfilova har ønsket utenlandske observatører velkommen til å følge valget. Norges tidligere utenriksminister Jan Petersen, som leder Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa observatørkorps til det russiske parlamentsvalget, hadde torsdag sitt siste møte med henne før selve valgdagen søndag.

Jan Petersen

Jan Petersen leder OSCEs observatørkorps til det russiske parlamentsvalget

Foto: Morten Jentoft

– Vi har et veldig godt forhold til valgkommisjonen sier Petersen til NRK.

Petersen og OSCE har nå sendt flere hundre valgobservatører rundt i Russland for å følge innspurten og selve valget, og skal etter planen legge fram en rapport med sin vurdering tidlig lørdag ettermiddag

– Det er ingen tvil om at med Ella Pamfilova har det kommet inn en helt annen åpenhet. Det er en helt ny stil sier Jan Petersen, som er spent på om denne også har filtrert nedover i det russiske valgsystemet.

SISTE NYTT

Siste nytt