Hopp til innhold

– Blitt mye verre den siste tiden

Folk i Faryab-provinsen er redde og lei av å komme imellom kamper mellom internasjonale styrker og opprørere, sier frilansjournalist Anders Sømme Hammer.

Almar

Det blir lagt ut langt flere veibomber enn før i faryab-provinsen, og det er også flere kidnappingsforsøk, sier folk frilansjournalist Anders Sømme Hammer har snakket med. Det er i området på bildet, i Almar-distriktet, at fire norske soldater ble drept av en veibombe søndag.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix

Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer er i Faryab-provinsen på oppdrag fra NRK.

Foto: Privat

– Det er halvannen måned siden jeg var her sist. De jeg kjenner her, sier at det har blitt mye verre i løpet av denne tiden, sier Sømme Hammer på telefon fra Maimana i Faryab-provinsen nord i Afghanistan.

Frilansjournalisten har bodd i Afghanistan i tre år. Han har reist mye i Faryab, provinsen i Nord-Afghanistan hvor de norske styrkene har størst tilstedeværelse.

Nå er journalisten der på oppdrag fra NRK. I dag har han vært rundt i Shirin Tagab-distriktet, i Maimana by og videre i Almar-distriktet, hvor fire norske soldater ble drept av en veibombe.

LES OGSÅ: Fire norske soldater drept av veibombe i Afghanistan
LES OGSÅ: – Denne gangen holdt ikke pansringen

– Vet godt om angrepet

– Afghanerne jeg har truffet på er skremt av angrepet på de norske soldatene. Området ble sperret av og afghanerne fikk veldig lite informasjon om hva som hadde skjedd, sier Sømme Hammer.

Han forteller at det var en del forvirring blant lokalbefolkningen etter at de fire norske soldatene ble drept av en veibombe.

De fikk lite informasjon rett etter angrepet.

– Men i går var angrepet en nyhet på afghansk TV, og nyheten er også ute på nettaviser på lokale språk. Folk vet godt om angrepet her nå, sier journalisten.

Veibomber og kidnapping

Det har den siste tiden kommet mange meldinger om veibomber i Faryab-provinsen.

– Folk snakker om at det blir lagt ut langt flere veibomber enn før. Det er også flere kidnappingsforsøk nå enn tidligere, forklarer Sømme Hammer.

LES OGSÅ: Bruken av veibomber doblet
LES OGSÅ: Frykt en ulempe for norske styrker

Opprøret virker langt mer koordinert enn før.

– Opprørerne gjør seg synlig på mange ulike måter nå. Man har veisperringer som settes opp, der folk blir ransaket, der de sjekker identitetskort, og der vaktene holder prekener, sier journalisten.

– Veisperringene en måte opprørerne kan vise at de har kontroll på, forklarer han.

LES OGSÅ: – Situasjonen er mer spent enn noen gang
LES OGSÅ: - Umulig å vinne krigen

(Saken fortsetter under bildet)

Kontraster i Belcheragh-distriktet

Det er store kontraster mellom kjøretøyene til de internasjonale styrkene og de lokale innbyggerne i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. Her fra Belcheragh-distriktet.

Foto: LARS MAGNE HOVTUN / FORSVARET / Scanpix

Klager på kamper

Holdningene til de internasjonale styrkene varierer. Selv blir han ofte sett på som en representant for «utlendingene».

– Det folk klager mest på, er at de sivile kommer imellom når internasjonale styrker og opprørere er i kamp. Det fikk jeg høre senest i dag, sier Sømme Hammer.

– Folk er lei av kamper og redde.

LES OGSÅ: – Lokalbefolkningen hørte bomben

Juni 2010 har vært den verste måneden for de internasjonale styrkene i Afghanistan siden invasjonen.

LES OGSÅ: Verste måned for ISAF siden invasjonen

Nettstedet iCasualties fører statistikk over antallet drepte utenlandske soldater i Afghanistan. Klikk her for å gå til siden (ekstern lenke).

(Saken fortsetter under bildet)

En pansret ambulanse kjører gjennom Maimana

En pansret ambulanse kjører gjennom Maimana i Faryab-provinsen, byen hvor hoveddelen av de norske styrkene i Afghanistan er stasjonert.

Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix

Upopulært politi

Det afghanske politiet er ikke populært blant befolkningen.

– Jeg ser mer politi enn afghanske soldater. Politiet er mer spredd, og det er de som patruljerer. Men de har har et veldig dårlig rykte i den afghanske befolkningen, påpeker Sømme Hammer.

– Folk sier at politiet krever penger av dem. Poltiet har også kjempeproblemer fordi de er for dårlig trent, forklarer han.

Faryab er en etnisk mosaikk. Det er en rekke lokale konflikter i provinsen, mange av dem har vart i over 100 år.

Faryab og Maimana var frem til 1870-årene styrt av usbekere. I tillegg bodde andre sentral-asiatiske folkegrupper som tadsjikere og turkmenere der.

– Når jeg reiser rundt, møter jeg en god blanding folk. I Faryab er det flest usbekere, tadsjikee og pashtunere. Ulike landsbyer er dominert av ulike grupperinger, forteller Sømme Hammer.

LES OGSÅ: Faryab: Hundre år med konflikter

SISTE NYTT

Siste nytt