Hopp til innhold

– Angrepene i Jerusalem rammer Israel hardt

– Israel klarer ikke å forsvare seg mot de palestinske angrepene i Jerusalem, og de rammer mye verre enn rakettangrepene fra Gazastripen, sier Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

Opprydding etter palestinsk angrep i Jerusalem

Israelsk politi rydder opp etter angrepet mot en synagoge i Jerusalem tirsdag morgen.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Tirsdag morgen ble minst fire israelere drept da to palestinere angrep en synagoge i Jerusalem med kniver og økser. Ytterligere åtte personer skal ha blitt alvorlig såret.

Ifølge palestinske medier var gjerningsmennene to fettere på 22 og 27 år fra Øst-Jerusalem. De to skal ha vært forkledd som ultraortodokse jøder.

Angrepet er det hittil blodigste på flere år i Jerusalem og føyer seg inn i rekken av voldelige sammenstøt og uroligheter i Jerusalem den siste tiden. Palestinere har ved flere anledninger kjørt bilene sine rett inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem.

Desperate palestinere

Hilde Henriksen Waage

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage (UiO) sier israelerne fått et stort problem, som selv ikke de klarer selv klarer å kontrollere.

Foto: Universitetet i Oslo

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage sier urolighetene i Jerusalem har pågått siden Gaza-krigen i sommer.

– Det har egentlig vært sammenstøt og kok der nesten hver eneste natt siden krigen. Slik går det når palestinerne ikke ser noen politiske løsninger, og ikke har noe håp, sier Waage.

Islamistbevegelsen Hamas har omtalt angrepet mot synagogen som en «heroisk handling», men Waage mener det ennå ikke er mulig si om de siste angrepene i Jerusalem er organiserte aksjoner fra Hamas.

– Mitt inntrykk er snarere at dette er rasende ungdommer som bare ser håpløsheten i øynene, og som tar i bruk de virkemidlene de kan ta i bruk.

– I Jerusalem er det ingen mur, og israelere og palestinere bor om hverandre. Derfor er det umulig å hindre angrep som å kjøre ned fotgjengere og stikke ned tilfeldige, sier Waage.

Angrep på synagoge i Jerusalem

Israelsk ambulansepersonell bærer ut en av de omkomne etter angrepet mot synagogen. Minst fire personer ble drept og seks alvorlig såret i angrepet, ifølge israelsk politi.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Frykter borgerkrig

Den svenske Israel-eksperten Anders Persson sier angrepet er en opptrapping i en allerede spent situasjon. Han er svært pessimistisk når det gjelder den videre utviklingen, skriver NTB.

– Det går rett utfor, og nå er det risiko for borgerkrig, sier han til nyhetsbyrået TT.

Angrepet skjedde i det ultraortodokse området Har Nof vest i Jerusalem og var rettet mot jøder som var kommet til synagogen for å be tidlig om morgenen.

Det er det blodigste angrepet på flere år i Jerusalem, og det kom etter måneder med uroligheter i den annekterte, østlige delen av byen.

Umulig å kontrollere

Waage sier Israel, som er en av verdens sterkeste militærmakter, er veldig sårbare i Jerusalem, og mener de palestinske angrepene i byen er mye verre å forsvare seg mot enn rakettangrepene fra Gazastripen.

– Det er ingen grensesperringer der, og hvilken som helst palestiner fra Jerusalem kan kjøre hvor som helst i Israel. Skal man hindre et angrep fra dem, må Israel arrestere alle palestinere i Øst-Jerusalem – og det går ikke, sier hun.

Kan dette føre til en ny israelsk offensiv mot Gaza?

– Det er ikke innbyggere fra Gaza som utfører dette, men de som bor i Jerusalem. Hvis Israel ønsker å straffe befolkningen på Gaza-stripen igjen, så straffer man nok en gang en befolkning som ikke har ansvar for disse aksjonene.

JERUSALEM-SYNAGOGUE/ATTACK Israeli security personnel run next to a synagogue, where a suspected Palestinian attack took place, in Jerusalem

Israelske sikkerhetsvakter løper her til synagogen hvor flere personer ble drept.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

– Israel vil svare

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil svare svært hardhendt angrepet tirsdag.

Han omtaler angrepet tirsdag morgen som «ondskapsfullt» og drapsmennene som «usle». Han legger skylden på palestinske ledere og lover gjengjeldelse.

– Dette er et direkte resultat av oppfordringer fra Hamas og Palestinas president Mahmoud Abbas, som verdenssamfunnet overser på uansvarlig vis, sier Netanyahu.

– Ny intifada

Midtøsten-forsker og forfatter Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo aksjonen mot synagogen kan bli starten på en ny intifada.

– Dersom Netanyahu legger skylden på Abbas, slik Israel gjorde med Yasser Arafat da forrige intifada brøt ut, kan det bli starten på et nytt palestinsk opprør, sier Tuastad.

En forutsetning for dette er imidlertid at de palestinske sikkerhetsstyrkene mister motivasjonen til å holde unge og radikale palestinere i sjakk, mener han.

– Foreløpig har de opptrådt veldig profesjonelt, men den dagen de holder seg hjemme, vil Al-Aqsa-brigadene og andre radikale grupper gå til aksjon, sier Tuastad til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er store opptøyer i Frankrike etter en foreslått pensjonsreform, i Bordeaux ble rådhuset satt fyr på.

Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann

Rådhuset i Bordeaux står i brann og 123 politifolk er skadet etter nok en dag med voldsomme opptøyer i Frankrike.