– Palestinere feirer våpenhvilen i Gaza som en seier

– Det er nok mange på Gazastripen som opplever våpenhvilen som en seier, og et tegn på israelsk nederlag, sier Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad. Onsdag tok mange til gatene og feiret avtalen.

Feiring i Gaza

Palestinere på Gazastripen feirer den nye våpenhvilen og kaller den en seier over Israel. Våpenhvilen holdt stand gjennom hele natt til onsdag.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Våpenhvilen mellom Israel og Hamas trådte i kraft tirsdag kveld, og ser ut til å holde seg. Onsdag kveld var det ikke registrert noen brudd.

Dag Henrik Tuastad

Midtøsten-forsker og ekspert på palestinsk politikk, Dag Henrik Tuastad.

Foto: UiO

Midtøsten-forsker og ekspert på palestinsk politikk, Dag Henrik Tuastad, tror feiringen først og fremst er et tegn på lettelse blant folk som har levd i konstant frykt i 50 dager.

– Men det nok mange som ser på dette som en militær seier, til tross for all elendigheten krigen har påført befolkningen, sier Tuastad.

Israel klarte ikke å stoppe rakettangrepene fra Gazastripen, og Tuastadmener Hamas er opptatt av å fremstille det som at de sto imot Israel i 50 dager, uten at de klarte å seire.

Krigen som startet 8. juli, krevde 2.143 palestinske og 69 israelske liv.

– For palestinerne, uansett om de støtter Hamas eller ikke, mener de det først og fremst er Israel som er skyld i at så mange ble drept, sier han.

Omfattende bombing

Ifølge en talskvinne for det israelske forsvaret (IDF) har Israel bombet om lag 5.230 mål på Gazastripen.

Samtidig har militante palestinere skutt 4.590 raketter mot Israel hvorav 3.660 landet på israelsk jord. De øvrige har enten blitt skutt ned av det israelske luftforsvarssystemet Iron Dome eller har falt ned på palestinske områder.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon håper våpenhvilen kan bli et vendepunkt i Gaza-konflikten.

– En lysere fremtid for Gaza og Israel avhenger av en bærekraftig våpenhvile. Generalsekretæren hilser den nye avtalen velkommen. Gaza må tilbakeføres et legitimt palestinsk styre, og blokaden av Gaza må opphøre. Samtidig må Israels sikkerhetsmessige bekymringer tas på alvor, sier Ban via sin talsmann Stephane Dujarric.

Ødelagte bygninger i Gaza

Behovet for gjenoppbygging i Gaza er stort etter den 50 dager lange konflikten, som her Shejaiya-nabolaget i Gaza by.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Må bygge opp Gaza

Avtalen om en våpenhvilen ble ledet av egypterne i Kairo, og ble av palestinerne kalt en permanent våpenhvile, mens en høytstående israelsk tjenestemenn beskriver den som «uten betingelser og tidsubegrenset».

Det egyptiske utenriksdepartementet bekrefter at samtalene om flere andre problemstillinger i konflikten mellom Israel og Palestina vil fortsette den kommende måneden, skriver NTB.

Tuastadhar litt større tro på at denne våpenhvilen kan være starten på en langvarig fredelig avtale enn forrige gang.

– Jeg var optimist forrige gang også, så jeg kan ta feil nå igjen, men for meg virker det som ingen egentlig hadde interesse av å fortsette krigføringen, sier Tuastad.

Han mener at prosessen med å bygge opp Gaza igjen må starte, og at Egypt spiller en nøkkelrolle i den videre prosessen.

– Da den forrige våpenhvilen ble inngått i 2012 ble det snakket om å oppheve blokaden av Gaza, men det ble aldri gjennomført.

Større håp nå

Nå ser det ut til at viljen er større. I den foreløpige avtalen ligger det til rette for en heving av den israelske blokaden av Gazastripen.

– Dersom blokaden oppheves når detaljene kommer på plass om én måned, kan det bli en endring. Hvis Egypt ønsker en gjenoppbygging av Gaza, og ikke lenger har som mål å svekke Hamas, kan man få til stabilitet og økonomisk vekst i Gaza, noe som er en betingelse for en fredelig utvikling.

– Derfor er det litt mer håp denne gangen, sier Tuastad.

(I grafikken under kan du se hvem som er venner og uvenner i Midtøsten):

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt