Hopp til innhold

Flere masseskytinger i USA enn det er dager i året

Hittil i år har det vært minst 354 tilfeller av skyting med fire eller flere ofre i USA. Det er flere enn én per dag. President Barack Obama advarer mot å tro at slikt er normalt.

Skoleskytinger i USA

SKOLEMASSAKRE: Daglig skjer det skyteepisoder der 4 eller flere mennesker blir skutt eller drept i USA. Bildene over er hentet fra skolemassakrene i Sandy Hook, i Arapahoe og Columbine High School.

Foto: EV/AP-Shanbnon Hicks/AP Photo/Jefferson County Sheriff's Department

En egen nettside, Mass Shooting Tracker, holder rede på alle hendelsene hvor fire eller flere er skutt eller drept i én hendelse. Nettsiden har samlet inn tall fra slike hendelser siden 2013. Tallene inkluderer både drepte ofre og de som er skadet.

I 2013 var det ett massedrap for hver eneste dag i året i gjennomsnitt. 2015 ser ut til å slå denne rekorden med god margin. På den 336. dagen i år skjedde skyteepisode nr. 354 da en mann og en kvinne skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i går. 17 ble skadet.

Over 45 skoleskytinger hittil i år

Forrige store massakre i USA var skolemassakren i Roseburg i oktober. Det var den 45. skolemassakren i 2015. De andre skyteepisodene har skjedd på ulike offentlige steder og i privatboliger.

Newtown

Englefigurer til minne om skolebarna som ble drept i Sandy Hook.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Den verste skoleskytingen de siste årene skjedde i 2012 da Adam Lanza (20) skjøt og drepte 20 førsteklassinger, seks lærere, sin mor og seg selv på skolen på Sandy Hook Elementary School i småbyen Newtown i Connecticut.

Etter Sandy Hook-tragedien i 2012 har det skjedd en skoleskyting i gjennomsnitt hver eneste uke i USA. På 142 skoler og læresteder over hele landet har elever og lærere vært utsatt for at drapsmenn har tatt seg inn på skolen og skutt.

Bare Virginia Tech-massakren i 2007 har i nyere tid tatt flere menneskeliv. Da drepte den 21 år gamle studenten Cho Seung-hui 32 andre studenter og ansatte på universitetsområdet i byen Blacksburg i Virginia.

16 år siden Columbine

Eric Harris og Dylan Klebord fanget på overvåkningsteip på Columbine High School i USA i 1999.

Eric Harris og Dylan Klebord fanget på overvåkningsteip på Columbine High School i USA i 1999.

Foto: AP

Aller mest oppsikt vakte massakren på Columbine High School i Denver i Colorado i 1999 da de to tenåringene Eric Harris og Dylan Klebold skjøt og drepte 13 elever og lærere før de også tok sine egne liv.

I 2002 tok den amerikanske journalisten Michael Moore opp temaet skoleskytinger i filmen «Bowling for Columbine» som senere vant en Oscar.

Den første skolemassakren som er registrert, skjedde i 1927 da Andrew Kehoe sprengte en skole i tettstedet Bath i Michigan i protest mot bruk av skattepenger på skolen. Kehoe var vaktmester på skolen. Bomben tok livet av 45 mennesker, inkludert Kehoe selv. 38 av ofrene var barn, skriver NPR.

President Barack Obama

President Obama har gjentatte ganger tatt til orde for en innstramming i landets våpenlover.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Obama: – Må ikke tro dette er normalt

President Barack Obama har kritisert landets svært liberale våpenlover . Senest i går gjentok han sine standpunkt i våpendebatten.

– Vi må aldri tro at slike ting er normale og noe som bare skjer, for det skjer ikke like ofte i andre land, sier Obama.

Tidligere i år ba Obama journalister om å sammenligne hvor mange som dør i terrorangrep i USA og hvor mange som dør i skyteepisoder.

Den siste masseskytingen i rekken skjedde altså i går i San Bernardino, California.

Fortsatt er det 27 dager igjen av 2015.

SISTE NYTT

Siste nytt