Hopp til innhold

Syrias president: – Det går fremover

20 personer, inkludert åtte barn, skal ha blitt drept av presidentens sikkerhetsstyrker torsdag. Syrias president mener imidlertid at framtiden for det krigsherjede landet ser lysere ut.

President Bashar Assad

MENER ALT GÅR BEDRE: I et TV-intervju med den regimevennlige kanalen Al-Dounia denne uka hevdet president Bashar al-Assad at ting går rett vei i det krigsherjede Syria. Torsdag ble 20 sivile, inkludert åtte barn bombet ihjel.

Foto: Ap

Ifølge menneskerettighetsaktivistene i syriske Observatory for Human Rights ble de 20 sivile drept da regjeringsstyrker bombet Idlib-regionen nordvest i landet torsdag.

Blant de drepte skal det være åtte barn og ni kvinner, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Opprørere skjøt ned krigsfly

Soldatene bombet området etter at opprørsstyrker stormet den militære flyplassen i Abu Zohur og skjøt ned et militært fly.

Ifølge lederen for den såkalet Frie syriske hæren, oberst Afif Mahmoud Suleiman, skal opprørerne ha skutt ned flyet med automatvåpen rett etter at det tok av.

Opprørerne filmet nedskytingen, og la videoen ut på Internett. I videoen, som ble vist på TV-kanalen Al Arabiya, ser man soldater som skyter seg ut i fallskjermer, mens bevæpnede opprørere roper «Allu akhbar» (gud er stor, red. anm.)

  • SE VIDEO: (Artikkelen fortsetter under videoen)
Opprørere skjøt ned et militært fly i Idlid i Syria torsdag.

SE VIDEO: To soldater måtte flykte ut i fallskjerm etter at opprørere skjøt ned flyet deres. De skal senere ha blitt tatt til fange av opprørerne, som også la filmopptaket ut nettet. Videoen ble også vist på Al Arabiya.

– De to pilotene som hoppet ut i fallskjerm er tatt til fange, hevdet Suleiman, som også la til at opprørerne har ødelagt 11 andre militære fly som stod på bakken.

De hevder også at de nå har full kontroll over den militære flybasen etter at de som bemannet den enten ble drept eller flyktet.

De syriske myndighetene har så langt ikke bekreftet opplysningene.

Assad: – Alt går mye bedre nå

Ett og et halvt år i krig har kostet tusenvis av menneskeliv i Syria.

Mens dødstallet stiger, hevder Syrias president imidlertid at ting ser lysere ut.

Nylig uttalte president Bashr al-Assad på den regimevennlige TV-kanalen Al-Dounia TV at «situasjonen er mye bedre».

– Militæret utfører sine plikter. Hæren, politiet og sikkerhetsstyrkene står bak heltemodige oppgaver, utdypet den syriske presidenten.

Ifølge Assad består konflikten i Syria av at regjeringsstyrker bekjemper terrorister som ønsker å kaste landets president.

– Det er en utholdenhetskamp, men det kan forklares med én setning, og det er at det går fremover. Realistisk sett, så er situasjonen bedre, sa Assad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FNs Sikkerhetsråd

ENIGE: Storbritannias utenriksminister, William Hague (t.v.) og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sier de vurderer militær inngripen i Syria.

Foto: STEPHEN CHERNIN / Afp

FN vurderer flyforbudssoner over Syria

Torsdag møttes også stormaktene i FN for å diskutere borgerkrigen i Syria.

Frankrike og Storbritannia uttalte at de ikke utelukker noen virkemidler for å beskytte de tusenvis av syrerne som flykter fra krigen.

Deriblant vurderer de å opprette en flyforbudssone, gjennom militær inngripen.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det derimot lite sannsynlig at FNs sikkerhetsråd går for dette.

På spørsmål om et slikt flyforbud kunne iverksettes uten en godkjennelse i Sikkerhetsrådet, svarte den britiske utenriksministeren, Willian Hague, følgende:

– Vi utelukker ingen muligheter.

Hague fikk uforbeholden støtte av den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, i sin uttalelse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt