NRK Meny
Normal

Dima på 12 år var Israels yngste fange

Etter to og en halv måned i israelsk fengsel fikk palestinske Dima al-Wawi (12) komme hjem. Skolejenta ble dømt til fire og en halv måned for å planlegge drap. I tillegg fikk hun en bot på nesten 18.000 kroner.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-PRISONER

LØSLATT: Dima al-Wawi (12 år) på vei hjem etter to og en halv måned i israelsk fengsel. Her med broren og moren.

Foto: JAAFAR ASHTIYEH / Afp

Dima er den yngste palestineren som har sittet i israelsk fengsel.

Etter løslatelsen idag ankom hun kontrollposten ved byen Tulkarem, nord på den okkuperte Vestbredden. Der ventet familien, guvernøren og ledere for Organisasjonen for palestinske fanger.

Ville drepe jøder

Ifølge tiltalen fra Israels militære domstol var 12-åringen bevæpnet med en kniv som hun planla å drepe jøder med.

En video fra Israels Kanal 1 viser jenta i grønn og hvitstripet skoleuniform liggende på bakken ved bosettingen Karmei Tzur på Vestbredden.

Bosetteren Amos-Shimon Cohen retter en pistol mot henne. På spørsmål fra Cohen om hun kom for å «drepe jøder» svarer hun «Ja».

Sultestreikende journalist

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-PRISONER

MILITÆR DOMSTOL: Dima al-Wawi er hjemme etter tiden i fengsel. Israel får mye kritikk fra både israelske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner for fengsling av mindreårige palestinere, og behandlingen av dem i fangenskap.

Foto: JAAFAR ASHTIYEH / Afp

Ifølge foreldrene var 12-åringen opprørt over situasjonen den lenge sultestreikende journalisten Mohammed al-Qiq var i, skriver Telesur.

Dagen før Dima al-Wawi dro ut med kniv hadde hun spurt hva som ville skje med barna til den palestinske journalisten om han døde i fengselet.

Militær lov

Skolejenta ble dømt av den militære domstolen, siden hun er fra Halhoul nord for Hebron. På det okkuperte området bruker Israel to sett med lover. Den sivile loven gjelder for israelske jøder, mens en militær lov gjelder for palestinerne.

Dommeren sa følgende:

«Dette er en liten jente, på 12 år og 2 måneder. Retten har sett hvor skjør hun er og redselen i ansiktet hennes. Men det er ikke nok til å overse faren hun representerer. Vi snakker om den svært alvorlige forbrytelsen den mindreårige forsøkte å utføre og det uten frykt.»

Flere unge i fengsel

Ifølge israelsk lov skal ikke ungdom under 14 år sitte i fengsel.

Men loven gjelder ikke for palestinske barn, noe en rekke menneskerettighetsgrupper protesterer mot, blant dem Human Rights Watch.

Antallet unge fanger er mer enn doblet siden i fjor, etter at den såkalte knivintifaden begynte.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-STABBING

KNIV-INTIFADA: To palestinere som angrep israelske soldater ligger døde på bakken etter at de ble skutt i Hebron mars i år.

Foto: HAZEM BADER / Afp

I september satt 170 tenåringer inne, mens i februar var antallet 438, opplyser Israelske fengselsmyndigheter.

«Kniv-intifada»

Grunnen til at palestinske tenåringer går løs på bosettere, soldater og israelske jøder med kniv eller saks er sammensatt.

At angriperne med få unntak blir drept på stedet har ikke avskrekket andre.

Ungdommene er fra familier som har levd under israelsk okkupasjon i flere tiår, og ingen ser tegn på at situasjonen vil bedre seg.De er sinte på okkupasjonen og lei av ydmykelsene den fører med seg.

I motsetning til de to intifadaene på 1980- og 2000-tallet, er «knivintifadaen» ikke organisert. Mange av tenåringene handler på egne vegne og ofte på impuls.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS

REDDE BARN: Mange palestinske barn har opplevd at israelske soldater kommer inn i hjemmene deres midt på natten.

Foto: YOSSI ALONI / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt