Hopp til innhold

Nytt bombeslipp høyner konflikten

Det sudanske forsvaret skal i dag ha sluppet 11 bomber over Sør-Kordofan, på grensen til den omstridte regionen Abyei. FN slår alarm om enorme lidelser for sivilbefolkningen.

FN-soldat i Abyei

Soldat fra den fredsbevarende FN-styrken patruljerer i Abyei.

Foto: HO / Reuters

Bombingen betyr at konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan er i ferd med å nå nye høyder, tross intense meklingsforsøk de siste dagene.

Stemningen spent

Lederne i Nord-Sudan og Sør-Sudan skal i går, etter to dagers forhandlinger, ha blitt enige om å trekke alle sine soldater ut av den omstridte regionen Abyei.

Selv om Sør-Sudans leder Salva Kiir og Sudans president Omar al-Bashir forlot meklingsmøtet i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba i går kveld, satt representanter for partene sammen på Hotel Sheraton videre utover mandag.

Stemningen beskrives som anspent.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har innstendig bedt partene godta tilbudet om en etiopisk FN-styrke, som skal utplasseres i Abyei hvis og når sørsudanske og nordsudanske styrker trekker seg ut.

Det omstridte området vil da bli en såkalt demilitarisert sone.

Meklere

Både den etiopiske statsministeren Meles Zenawi og Sør-Afrikas forrige president Thabo Mbeki har vært sentrale i meklingen. Utenriksminister Clinton var på mandag en rask tur innom Addis Abeba, på et besøk som ble sterkt forkortet på grunn av vulkanutbrudd i Eritrea og frykten for å bli sittende askefast i Afrika.

Salva Kiir

Sør-Sudans leder Salva Kiir.

Foto: STR / Reuters

Hillary Clinton og Nafie Ali Nafie

Hillary Clinton og den nordsudanske utsendingen Nafie Ali Nafie.

Foto: Susan Walsh / Ap
Hun rakk under mellomlandingen å møte Salva Kiir fra sør og en representant for regimet i nord, med bønn om at de hører på Zenawi.

Presidenten selv, Omar al-Bashir, er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for krigsforbrytelser begått i Darfur, og vestlige ledere nekter derfor å møte ham personlig.

Etnisk rensning

Rundt 140.000 personer har ifølge FN flyktet fra områdene Abyei og Sør-Kordofan siden urolighetene startet i midten av mai. Styrker fra nord gikk 21. mai over grensen mellom sør og nord da en konvoi med nordsudanske soldater og FN-soldater ble angrepet.

I folkeavstemningen i januar, hjemlet i fredsavtalen, stemte 99 prosent av de hovedsakelig kristne sørsudanerne for løsrivelse fra det arabisktalende muslimske nord.

President Omar al-Bashir lovet å respektere resultatet, men det har vært stadige sammenstøt og uroligheter.

I grenseregionen Abyei skulle det holdes en egen folkeavstemning, hvor innbyggerne skulle avgjøre om de vil tilhøre Nord- eller Sør-Sudan, men denne er utsatt på ubestemt tid.

Hvem får oljen?

En av de største konfliktfaktorene mellom sør og nord, er olje. 80 prosent av Sudans oljefelt og oljeproduksjon forgår i sør, dette inkluderer regionene Abyei og Unity State. Mens Sør-Kordofan er Nord-Sudans eneste oljeproduserende region.

Ifølge hva representanter for internasjonale hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper forteller til BBC, angripes fortsatt sørsudanere i Sør-Kordofan av regimetilhengere fra nord og fra sudanske styrker.

I dag fortsatte bombingen på mål langs Sør-Kordofans grenser. Både artilleri og luftvåpen skal være satt inn. To krigsfly skal i formiddag ha sluppet til sammen 11 bomber, ifølge talsmannen for FN-styrkene i Sudan, Kouider Zerrouk. To av landet 150 meter fra leiren til FN-styrken nær byen Kauda.

Ifølge FN forårsaker bombene store lidelser blant sivilbefolkningen.

Talsmann Zerrouk ber derfor innstendig om at det gis tillatelser fra den sudanske hærens side og fra motstanderen Sudan People's Liberation Army (SPLA) slik at hjelpeorganisasjonene kan hjelpe sivile ut av området.

Overgrepene benektes av myndighetene i Khartoum.

- Ingen av ofrene er sivile personer, sier Al-Sawarmi Khaled, talsmenn for det nordsudanske forsvaret.

Amnesty International opplyser at sivile personer ble arrestert utenfor FN-leiren i Kadugli, regionshovedstaden i Sør-Kordofan, og siden skutt til døde. Kirker er ransaket, bygninger ødelagt og kontorene til internasjonale organisasjoner robbet.

Noen av de internasjonale organisasjonene går likevel så langt som å kalle det som pågår for «etnisk rensing» og jakt på «utpekte etniske grupper», blant dem Nuba-folket som kjempet for geriljagruppen SPLA.

Hensikten skal være å tømme området for personer med sørsympatier.

fredag skal et oljefelt som ligger i Unity State - som vil tilhøre Sør-Sudan - blitt bombet av nordsudanske styrker.

Sør-Sudan, skal etter planen erklære seg uavhengig 9. juli. Rundt 1,5 millioner mennesker er drept i borgerkrigen mellom nord og sør som startet i 1983 og endte med en fredsavtale i 2005.

UNICEFs representant i Sudan, Nils Kastberg, sier at alle involverte i konflikten utviser en total mangel på respekt for anerkjente humanitære prinsipper.

FN i Sør-Kordofan

FN har startet vann- og matutdeling utenfor Kadugli i Sør-Kordofan til alle som har flyktet ut av byen. Dette bildet er tatt 10. juni, og det har i dagene etterpå, inkludert i dag tirsdag, vært kraftige angrep.

Foto: Paul Banks / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt