NRK Meny
Normal

10.000 sivile flykter ut av Burma

Kampene i Burma ved den thailandske grensen får nå store menneskemengder til å flykte ut av landet. Thailandske myndigheter rapporterer nå om så mange som 10 000 flyktninger.

Burma-flyktninger i Thailand

Store mengder flyktninger strømmer over grensen fra Burma.

Foto: Apichart Weerawong / Ap

I løpet av helgen ble det første valget på 20 år gjennomført i Burma. Et valg som har blitt sterkt kritisert for å være hverken rettferdig eller reellt.

Sivile flykter fra Burma

De sivile flykter over flere ulike grensepasseringer for å komme seg vekk fra kampene inne i Burma.

Foto: Apichart Weerawong / Ap

Mandag morgen brøt det ut kamper i grenseområdene til Thailand. Det skal være militsgrupper som er misfornøyde med valget som nå kjemper mot juntaens hærstyrker.

Les også: Kamper etter valget i Burma – sivile flykter ut av landet

På ettermiddagen lokal tid rapporterer thailandske myndigheter om at så mange som 10 000 mennesker nå har flyktet ut av Burma til Thailand, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Antallet som flykter over fra Burma har nådd 10 000, sa guvernøren Samart Loyfah i grenseprovinsen Tak i Thailand nylig. Han kunne også fortelle at det i Thailand fortsatt kunne høres kamper fra inne i Burma.

Thailands statsminister uttaler at de ikke vil blande seg inn i interne forhold i Burma, men de vil stille opp for flyktningene.

– Vi ønsker fred og rolige forhold. Vi ønsker ikke å blande oss inn i interne forhold i Burma. Likevel er budskapet vårt til vestlige land klart på at vårt land er påvirket av situasjonen i nabolandet. Vi ønsker ikke problemer og konflikter i det uendelige. Vi ønsker forsoning og fred, sa statsminister Abhisit Vejjajiva i Thailand til journalister.

Frykter at bråket vil vare i måneder

Myndighetene i Thailand frykter nå at urolighetene i Burma vil spre seg til flere områder og vare over lengre tid.

– Det er en mulighet for at dette vil fortsette de neste tre månedene. Spesielt i en overgangsfase fra dagens regime til en ny regjering etter valget, sa statsminister Abhisit til journalister ifølge AFP.

Den eksil-burmesiske nyhetskanalen Democratic Voice of Burma melder om at store menneskemengder fortsetter å strømme over grensen. De skriver at det er noe usikkerhet rundt antallet. FN har meldt at rundt 1000 mennesker har passert grensen, men andre melder om mye høyere tall.

Abhisit Vejjajiva

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva er bekymret over flyktningestrømmen.

Foto: HOANG DINH NAM / Afp

Senere på dagen gikk thailandske myndigheter ut med et offisielt tall på 10 000 personer.

Bakgrunnen for at de sivile flykter er kraftige kamper mellom etnisk milits og regjeringshæren i grenseområdene mot Thailand, og spesielt ved byen Myawaddy.

Skyter med tungt skyts

Rapportene fra både inne i Burma og fra grensebyene i Thailand forteller om kamper med kraftig skyts, og NRKs korrespondent kunne i morges fortelle at det skal være snakk om en protest mot valget som har startet det hele.

– Kampene begynte fordi den etniske militsen som kontrollerer dette området besatte politistasjoner og grenseposter som en protest mot valget ifølge dem selv, sier Anders Magnus fra Thailand.

Les også: Nekter landsbyer valgdeltakelse

Den uavhengige nyhetskanalen Democratic Voice of Burma som har reportere også inne i Burma kan melde om granatnedslag både i grensebyen Myawaddy og at granater har landet i Thailand.

– Kampene er veldig intense nå. Fem eller seks mennesker er døde av kraftig skyts, og vi hører at militsen er på vei inn til sentrum av byen, forteller en av innbyggerne i Myawaddy til Democratic Voice of Burma.

Se rapport fra NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus:

Video Anders Magnus: – Fulle kamper ved grensen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt