Hopp til innhold

YouTube: Videoen brøt ikke våre regler

YouTube forklarer at videoen av den finske studenten som skjøt og drepte ti personer, ikke brøt deres regler.

Massakren i Finland

Videoen som ble lagt ut på YouTube brøt ikke selskapets regler, opplyser YouTubes kommunikasjonsavdeling.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

På spørsmål om hvorfor videoene ikke ble fjernet tidligere, forklarer selskapet at videoene ikke brøt reglene, de såkalte Community Guidelines.

Gjør YouTube en god nok jobb med å fjerne slike videoer fra nettet? Si din mening lenger ned i saken.

Hundretusenvis av videoer

De sier videre at de valgte å fjerne videoen og profilen da de ble gjort oppmerksomme på hendelsen i Finland, og at personen som stod bak massakren kan ha vært tilknyttet klippene på YouTube.

- I lys av det som skjedde, og fordi vi har en absolutt nulltoleranse for videoer som oppfordrer til vold, var det naturlig å fjerne dem, sier Victoria Katsarou ved YouTubes kommunikasjonsavdeling i London til NRK.

Hun vil ikke si noe om det ble gjort etter oppfordring fra politiet.

- Vi tar dette veldig seriøst og er glad for at vi har et aktivt nettsamfunn som tar ansvar når de ser noe som de ikke liker og gir oss beskjed. Husk at det lastes opp hundretusener av videoer hver dag, og de aller, aller fleste av dem har et innhold som er til fornøyelse for folk, sier Katsarou.

Hun får støtte fra lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr:

- En tilbyder som YouTube er ikke ansvarlig for mer enn å fjerne innholdet når noen melder fra, sier han til NRK.

Aktivt nettsamfunn

Hun forteller at de har folk på jobb 24 timer i døgnet, og disse fjerner videoer kort tid etter at de er blitt varslet – så lenge de bryter reglene.

- I tilfeller hvor det er passende, samarbeider vi også med politiet dersom innholdet er ulovlig eller utgjør en mulig trussel, sier hun.

Hun forklarer at nettstedet er et åpent nettsted, og at de ikke kontrollerer det som legges ut.

- Igjen, vi har et aktivt nettsamfunn som varsler når noe bryter reglene, og dette systemet har vist seg å være veldig effektivt, sier hun.

- Videoen blir jo stadig lagt ut igjen av andre. Hva tenker dere om det? Er det mulig å stanse dette?

- Vi er klar over at dette skjer. Mens noen finner disse videoene forstyrrende, betyr det ikke at de bryter våre regler. Vi vurderer klagene en etter en når de kommer inn, sier YouTube-ledelsen.

Våre tanker og dypeste medfølelse går til dem som har mistet noen. De originale videoene ble fjernet og profilen ble slettet med en gang vi ble klar over at eieren av kontoen kan ha vært knyttet til hendelsen. Det lastes opp hundretusener av videoer hver dag, og de aller, aller fleste av dem har et innhold som er til fornøyelse, inspirasjon eller utdanning for folk. I våre regler, de såkalte Community Guidelines, står det at vi har en nulltoleranse for trusler og videoer som oppfordrer til vold

Victoria Katsarou

I dag ble det også klart at massakren var planlagt i seks år, og at den finske statsadvokaten skal granske politiets arbeid.

Se denne nyheten i Nett-TV.

Statsadvokaten skal granske politiets arbeid
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt