Krass tone etter Osama-drapet

USA krever svar på om Pakistan tilbakeholder informasjon. Pakistan raser for at de ikke ble varslet om bin Laden-aksjonen. Verden ser nå på at tilliten mellom landene svekkes.

Osama Bin Laden
Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

Osama bin Laden er død, men hvordan klarte han å holde seg i live - gjemt i en millionbolig i Pakistan uten at pakistanske myndigheter oppdaget det, er spørsmål USA stiller.

Den pakistanske etterretningsorganisasjonen, ISI, innrømmer overfor BBC at de burde ha funnet bin Laden før.

Samtidig mener myndighetene i Pakistan at de burde blitt varslet om aksjonen som drepte Osama bin Laden i deres territorium.

Pakistan ikke med på aksjonen

Overraskelsen var stor da USA fant og drepte bin Laden midt i smørøyet av byen Abbottabad hvor også den fremste pakistanske hærens treningsbase ligger, kun ti-tolv mil nord for hovedstaden Islamabad.

President Asif Ali Zardari innrømmet for første gang tirsdag at Pakistan ikke hadde kjennskap til USAs operasjon som drepte Osama bin Laden. Men i en kommentar i Washington Post oppklarte ikke Zardari hvorfor bin Laden i flere år kunne leve i skjult luksus i landet.

– Operasjonen søndag ikke var et samarbeid. Pakistan var holdt utenfor, skriver Zardari.

Den tidligere pakistanske presidenten Pervez Musharraf beskriver USAs aksjon som et brudd på tilliten.

– USA burde varslet den pakistanske regjeringen før de utførte en aksjon i vårt territorium, sa Musharraf.

Svekker forholdet mellom landene

Båndet mellom de to landene var på sitt tynneste i årene før søndagens aksjon. At Raymond Davis i CIA i januar skjøt og drepte to pakistanske menn som han hevdet prøvde å rane ham, falt ikke det i god jord hos pakistanerne.

Dronekampanjen i Pakistan er et annet eksempel på irritasjonen mellom landene, da President Barack Obama ga CIA klarsignal til å utvide jakten på Taliban og Al Qaida ved hjelp av ubemannede fly. Pakistan motsatte seg planene.

I juli anklaget Hillary Clinton regjeringen i Pakistan for å ikke gjøre nok i jakten på Osama bin Laden.

Nå er amerikanske politikere rasende og spør seg hvordan det var mulig for bin Laden å bo like ved en pakistansk krigsskole uten at noen myndighetspersoner snakket om det eller gjorde noe med det.

– Det er åpenbart at bin Laden hadde et støtteapparat. Spørsmålet er om støtteapparatet var innenfor myndighetene eller innenfor det pakistanske samfunnet, sa ambassadør Husain Haqqani til CNN.

Flere i Kongressen sier at det er på tide å revurdere de milliardene av dollar Pakistan får i bistand for å bidra til kampen mot terrorisme.

– Vil granske

Det hvite hus innrømmer at det er god grunn til å kreve at Pakistan gjør rede for situasjonen.

– Vi må etterforske hvordan han har klart å gjemme seg her i så lang tid, sa John Brennan terrorådgiver for Barack Obama i Det hvite hus i en pressekonferanse.

Han la til at det var utenkelig at bin Laden ikke hadde et støtteapparat i Pakistan.

Carl Levin, en demokrat som leder Senatets forsvarskomite er skeptisk til bin Ladens evne til å holde seg skjult i Pakistan.

– Jeg tror den pakistanske hæren og regjeringen har mange spørsmål å svare på, med tanke på plasseringen av anlegget, at han oppholdt seg der over lang tid, og at dette anlegget faktisk ble bygget av noen og for ham, sa Levin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt