- Intelligent liv på 40.000 planeter

Skotske forskere har regnet seg fram til at det kan være intelligent liv på nesten 40.000 planeter.

Planeten HD 209458
Foto: NASA / SCANPIX

Ved hjelp av et dataprogram har forskere ved University of Edinburgh regnet ut at 37.964 planeter har forhold som legger til rette for intelligent liv.

Forskerne har samlet inn data fra de drøyt 330 planetene vi kjenner til utenfor vårt eget solsystem, og har anslått hvor mange av dem som har de nødvendige forholdene, basert på blant annet temperaturer og tilgang til vann og mineraler.

Ved hjelp av flere simulerte scenarier har de altså kommet fram til at det eksisterer nesten 40.000 intelligente sivilisasjoner der ute.

- Over 300 i vår galakse

Astrofysiker Duncan Forgan, som er mannen bak programmet, mener det er 361 intelligente sivilisasjoner bare i vår egen galakse. Han tror også at livsformene vil være minst like avanserte som mennesker.

- De fleste planetene vi har sett på er eldre enn vår egen, så jeg vil tro at mer avanserte sivilisasjoner enn vår eksisterer, sier Forgan.

Han tror imidlertid at det vil ta mellom 300 og 400 år før vi klarer å komme i kontakt med noen av dem.

Sonden Phoenix lander på Mars

Sonden Phoenix fant både is og snø på Mars.

Foto: NASA

- Det er viktig å huske at bildet vi har bygget opp er ufullstendig. Det er ikke sikkert at vi klarer å få kontakt med dem, og vi kan ikke forutse hvordan intelligent liv på andre planeter ser ut eller hvordan de oppfører seg, sier Forgan.

Galaksen vår, Melkeveien, har mellom 200 og 400 milliarder stjerner.

NASA fortalte i januar om tegn til liv på vår naboplanet Mars. Det er flere ganger påvist metan på planeten, og romsonden Phoenix fant både snø og is på sine oppdagelsesferder.

Les: - Liv på Mars!
Les: Det snør på Mars
Les også: Stor innsjø funnet på Titan

SISTE NYTT

Siste nytt