Det snør på Mars

Romsonden Phoenix har bevist at det snør nord for polarsirkelen på Mars, opplyser NASA.

Romsonden Phoenix på Mars

Bilde fra romsonden Phoenix.

Foto: NASA / AP

Mars-meteorolog Jim Whiteway fra York University i Toronto, sier Phoenix har sett snø, frost og skyer som danner seg når atmosfæren kjøles ned.

Snøen fordamper imidlertid før den når bakken.

- Noe lignende har aldri blitt observert på Mars. Nå skal vi se etter tegn på at snøen faktisk når bakken, sier Whiteway.

Is på Mars

Phoenix tok dette bildet av is på Mars.

Foto: HO / AFP

NASA har tidligere bekreftet at det finnes is på Mars , og ifølge forskere er jordsmonnet på planeten perfekt for å dyrke asparges .

Det var derfor ikke utenkelig at det også snødde på planeten, men nå har altså sonden Phoenix registrert unike målinger som bekrefter dette.

Fartøyet har også funnet bevis for at jorden på planetens overflate har mange kjemiske likheter med sjøvann, noe som støtter teorier om at flytende vann, og dermed liv, kan ha eksistert.

Les: Liv på Mars?

Utvidet oppdrag

Sonden Phoenix lander på Mars

Illustrasjon: Phoenix lander på Mars

Foto: NASA

NASA har utvidet oppdraget til Phoenix, og sier den vil fortsette å utforske planeten til den slutter å virke.

Den solcelledrevne sonden har allerede overgått alle forventninger siden den landet på Mars i mai. Det var ventet at den ville holde ut rundt tre måneder.

Men ettersom sola snart forsvinner bak horisonten på Mars for ikke å dukke opp igjen før neste april, får Phoenix stadig mindre krefter. Innen utgangen av oktober vil den ikke ha nok energi til å fungere, opplyser NASA.

Is på Mars

Phoenix tok dette bildet av is på Mars.

Foto: HO / AFP

Skal høre på Mars

Planetens poler peker i perioder rett mot sola på grunn av måten Mars roterer på. Ifølge Phoenix-forsker Peter Smith fra University of Arizona kan polene da bli varme nok til å smelte isen som ligger under det røde støvet.

- Hvis man børster bort det tynne laget med jord vil man kunne se noe som likner mer på en skøytebane, sier Smith.

Ifølge Smith skal forskere også planlegge å skru på en mikrofon som egentlig skulle vært brukt til å ta opp landingen på Mars.

- Vi skal skru på denne mikrofonen og prøve å høre på Mars for første gang, sier han.

I morgen fyller NASA 50 år. På nrknyheter.no kan du blant annet lese mer om planene etter besøket på Mars, og hvorfor vi har sluttet å reise til månen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.