NRK Meny
Normal

- Jeg er en pitbull med leppestift

Sarah Palin viste Det republianske partiet hvorfor hun regnes som et politisk talent. Ringside satt det mest omtalte paret de siste dagene.

Sarah Palin under sin tale på Republikanernes landsmøte
Foto: ROBYN BECK / AFP

- Go Barracuda, go, ropte forsamlingen fra Anchorage i Alaska på CNNs direkteoverføring fra hjemstaten, og brukte klengenavnet fra damens tid på basketbanen.

- Den største "machotalen" på landsmøtet ble gitt av en kvinne, var dommen til CNNs valgeksperter, som mente hun besto prøven - uten noen som helst synlige nerver.

NETT-TV: Se Sarah Palins tale under landsmøtet

Den store talen onsdag kveld amerikansk tid - medforfattet av partiets beste taleskrivere - hadde - og måtte ha - fire hensikter:

  • Den skulle presentere henne som person
  • Den skulle presentere henne politisk
  • Den skulle presentere henne som efaren nok
  • Den skulle få hele partiet bak John McCain

På "familieplass" sto mann og fem barn, og den kommende svigersønnen. Det unge paret med barn i vente - den vestlige verdens mest omtalte par de to siste døgnene - så ikke svært komfortable ut.

Datteren Bristol (17) kjempet med tårene før moren kom på scenen. Levi Johnston (18) i blå blazer seg lenger ned i stolen og så ut som han ønsket å være lengst mulig unna. Kjæresten forsøkte å ta ham oppmuntrende på armen. Ikke så de spesielt lykkelige ut heller - til forskjell fra resten i landsmøtesalen.

Bristol Palin og Levi Johnston

Bristol Palin (17) og Levi Johnston (18) hadde alle øyne rettet mot seg.

Foto: Charles Rex Arbogast / AP

- Jeg aksepterer nominasjonen, startet Palin, og salen, som var svært godt varmet opp av tidligere borgermester i New York, Rudy Guilani, svarte med full jubel.

Den republikanske valgkampen har fått en helt ny energi - på godt og vondt - etter valget av Palin.

Les: - Obama minst erfarne på 100 år

Dermed var hun i gang med testen.

- Er ikke perfekt

Hun startet med det personlige.

- Fra innsiden synes alle at de ikke ser ut som en vanlig familie. Det er det samme med oss. Vi har våre opp- og nedturer som alle andre, gleder og sorger, sa Palin etter å ha gjort unna presentasjonen av alle familiemedlemmene. Diskret gled hun unna Johnston.

I den yngste datteren Piper på fem år har yndlingen Sasha Obama (7) fått en konkurrent. Piper vinket vant til kameraene, til publikum og sjarmerte stort.

- Av og til har de største gledene også sine utfordringer. Et barn med spesielle behov utløser en helt egen form for kjærlighet. Og til familier med barn med spesielle behov, har jeg et budskap; hvis vi blir valgt vil dere ha en støttespiller i Det hvite hus, sa hun og fikk på en elegant måte vist til hva det innebærer å ha et barn født med Down syndrom - uten å si det direkte.

Barnet selv, fem måneder gamle Trig, lå trygt på skift i armene til Cindy McCain, faren Todd og søsteren Piper - som vakte stor munterhet da TV-kameraene fanget inn hennes forsøk på å glatte ut en gjenstridig babylugg. Til slutt gav hun opp forsøket, fant løsningen, spyttet på fingrene og lyktes med prosessen.

Stolt av bakgrunnen

Sarah Palin er som skapt for valg på TV, pen, ledig og med glimt i øyet.

Hun spøkte med sin egen bakgrunn og image som småby-borger - for å ta brodden av kritikken som er kommet.

Sarah Palin under sin tale

Sarah Palin hadde en sjanse til å presentere seg som rikspolitiker.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

- Jeg har vært heldig med å bo det meste av livet i en småby, hvor jeg var en vanlig "hockeymum". Vet dere forresten forskjellen mellom en "hockeymum" og en pitbull? Det er leppestiften, slo hun fast til latterbrøl fra salen.

- Mange synes å se nedlatende på erfaringen med å ha vært ordfører i en liten by, men det innbærer et stort personlig ansvar, sa hun, direkte rettet til politiske kommenatorer og demokratiske konkurrenter som peker på at hun mangler rikspolitisk erfaring - hvis hun må overta for 72 år gamle John McCain raskere enn mange liker å tenke på.

Privatflyet la jeg ut for salg på eBay

Sarah Palin om styring av Alaska

- Jeg er ikke medlem av det politiske establishmentet, men har lært raskt de siste dagene at mediene mener man må være det - for å være kvalifisert. Men jeg har en nyhet til dere - jeg drar ikke til Washington for å vinne deres gunst, men for å tjene folket, erklærte Palin med god republikansk retorikk.

Privatjet på eBay

Hun slo fast at hun aktet å ta med seg sin politiske stil til riksarenaen. Palin er svært populær i Alaska, etter at hun sørget for opprydning i delstaten.

I likhet med John McCain har hun i hjemstaten presentert seg som en uavhengig politiker som ikke er redd for å tråkke egne partifeller på tærne hvis det er nødvendig.

Sarah Palin får klem av mannen Todd. Piper vinker til publikum

Piper Palin (5) sjarmerte publikum og TV-seere i senk.

Foto: Charlie Neibergall / AP

- Jeg lovet etikkreformer da jeg ble valgt, nå er disse blitt lover. Og jeg kuttet ut et par ting som jeg syntes innbyggerne ikke burde betale for.

- Guvernørens privatfly syntes jeg var litt i drøyeste laget, det la jeg ut for salg på eBay. Guvernørens private sjåfør avviklet jeg, selv om barna mine av og til savner henne, sa hun til stor jubel og latter.

- Vi har fått kontroll på økonomien, vi har sagt nei takk til sløsing, vi har brutt monopolet til enkelte oljeselskaper og vi forsøker å hjelpe til med å gjøre USA energiuavhengig, slo hun fast og snakket seg varm på energi- og oljepolitikk - som kjøres frem som en av hennes "spesialfelter".

Til alt overmål, i krisedebatten om høye bensinpriser og amerikanernes økonomi, har hennes søster og svoger nettopp startet en bensinstasjon i hjembyen i Alaska - koblingen går ikke ubemerket hen.

Erfaren nok

I debatten om hun er erfaren nok, fremhever enkelte at selv om hun er svært uefaren rikspolitisk, har hun mer erfaring i styring enn konkurrenten Barack Obama. Dette lot hun da heller ikke gå fra seg.

- Det er mye å like ved vår konkurrent. Men dette er en mann som har skrevet to biografier, men som ikke ledet frem en eneste lov eller en reform i Kongressen, banket hun inn mens mens tilhørerne svarte med "Null" "Null".

- Hva skjer når de store forsamlingen er borte? Hva skjer når stadionlysene er slukket? Hva skjer når TV-teamene har reist sin vei. Hva planlegger han da? spurte hun retorisk.

Sarah Palin etter talen på Republikanernes landsmøte

Sarah Palin etter talen.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Palin fikk vist at hun kan beherske den rollen en visepresidentkandidat ofte blir tildelt i valgkampen - som politisk hardtslående slugger.

- Jo, regjeringsapparatet er allerede stort nok - han vil gjøre det større. Kongressen bruker allerede enormt med penger - han lover mer. Terrorister og fiendestater av USA forsøker å skaffe seg atomvåpen - han ønsker å møte dem. Al Qaida-terrorister truer vårt land - og han er redd for at ingen forteller dem deres rettigheter, sa hun lakonisk.

- Vanlig folk sliter - han vil ta flere av pengene dine gjennom skatteøkninger, sa hun og listet dem opp.

Ingen - verken personer, små forretninger eller store selskaper kommer til å bli spart for demokratenes skatteåk, ifølge Palin.

- Hvis du forsøker å beholde en jobb i Ohio, forsøker å skape en liten forretning i Pennsylvania, drive en gård i Minnesota - hvordan skal dere klare dere med økte skattebyrder, fortsatte hun - og fridde til velgere i vippestater hvor økonomien er på nedtur.

Og vred kniven rundt ved å minne velgerne Obamas tabbeutsagn om arbeiderklassefolk i disse statene som "klynger seg til sine våpen og sin religion".

- Vi ønsker ikke en president som sier en ting i Scranton og en ting i San Fransico.

Hva skjer når stadionlysene er slukket? Hva skjer når TV-teamene har reist?

Sarah Palin om Obama

McCain er mannen

Deretter fortsatte pitbull-angrepet mot Obama.

- Dette er en mann som bruker hele taler til å snakke om krigene USA utkjemper, men som aldri tar ordet seier i sin munn, utenom når han snakker om sin egen kampanje.

- Du kan bruke forandring til å fremme karrieren din. Eller du kan bruke karrieren som grunnlag for endring - slik John McCain gjør.

Dermed kom John McCain mot Barack Obama-avdelingen.

- Både Obama og Joe Biden forteller hvordan de vil kjempe for USA. Men bare en mann i dette valget har virkelige kjempet for oss personlig. En kamp hvor seier betydde liv og tap betydde død. Det er langt fra en liten celle i Hanoi til Det ovale kontor.

- John er en hederlig og ærlig mann. Han har medfølelse, klokskap og trygghet. Han har sett hva ondskap er.

I salen var Tom Moe, som satt i fangenskap sammen med McCain i det som ble kalt Hanoi Hilton.

- Han hadde en av cellene ved siden av John. Han kunne se når John ble dratt ut på gulvet. Han kunne se når han krabbet tilbake fra tortur. Han kunne se John gav deres felles tegn - tommelen opp!

Og portrettet gikk rett hjem i forsamlingen. Deler av de republikanske kjernevelgerne er fortsatt usikre på om McCain er deres mann. Palin som i politikk er lengre ut til høyre, skal hjelpe å overbevise dem om at han er det.

Lettet forsamling

- Still dere bak John McCain og få ham valgt som USAs neste president, var appellen før den obligatoriske sluttreplikken God bless America.

Det er langt fra en celle i Hanoi til Det ovale kontor.

Sarha Palin om John McCain

Mulig kommende førstedame Cindy McCain så lettet og tydelig fornøyd ut og banket sidekameraten Rudy Giuliani entusiastisk på armen da Palin tok imot applausen mens familien kom på scenen.

- Synes ikke dere vi har gjort det riktige valget av den neste visepresidenten i USA, var det eneste John McCain selv fikk sagt da han fulgte Demokratenes eksempel og dukket overraskende opp på scene på visepresidentkandidatens kveld.

Jubel sto i taket i flere minutter før den formelle avstemningen over John McCain som Republikanernes presidentkandidat tok til. Han ble godkjent...

Sarah Palin og John McCain på Republikanernes landsmøte

Sarah Palin og John McCain mottar hyllesten etter visepresidentkandidatens tale.

Foto: STAN HONDA / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt