Hopp til innhold

Eide kan ikke bekrefte påstander om drept nordmann

Utenriksminister Espen Barth Eide har ikke opplysninger som tilsier at en nordmann er drept i gisselaksjonen i Algerie, slik det algeriske nyhetsbyrået APS har meldt.

Espen Barth Eide kommenterer gisselsituasjonen i Morgennytt.

SE VIDEO: Situasjonen er fortsatt alvorlig og uavklart, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Ifølge APS, som er sitert av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, ble en nordmann og en brite drept i angrepet på Statoil-anlegget i Algerie onsdag.

Opplysningene er ikke bekreftet, og andre medier melder om andre nasjonaliteter.

– Vi har ikke opplysninger som tilsier at nordmenn har blitt drept i denne operasjonen, sier Eide.

17 Statoil-medarbeidere var i og ved gassanlegget da angrepet startet. 13 av dem er nordmenn. Fem av de 17 er brakt i sikkerhet. Av de tolv som ikke er gjort rede for, er det ni nordmenn og tre utenlandske ansatte.

– Krevende å få informasjon

– Jeg uttaler meg her på grunnlag av den informasjonen vi har, og ber om forståelse for at det er krevende å få fullstendig informasjon om hva som nå skjer. Men per nå er det i hvert fall ingen slike opplysninger vi har, eller som Statoil sitter på, forklarer Eide.

Hittil under gisselaksjonen har det kommet flere forskjellige, og ofte motstridende, opplysninger om nasjonaliteten på de drepte og sårede, samt på gislene. Siden gisselsituasjonen fortsatt pågår, har det vært vanskelig å få noe bekreftet fra offisielt hold.

Tidligere har det blitt meldt at den drepte var fransk statsborger. Det franske nyhetsbyrået AFP har sitert Algeries innenriksminister på at de drepte er en brite og en algerier. Britenes utenriksminister har bekrefttet at en brite er drept, noe Eide også påpeker.

Vet mer enn han sier

Fransk TV hevder at noen av gislene er påsatt bombebelter, men Eide vil ikke kommentere påstanden.

– Vi vet en del om gislenes situasjon, men vi har bestemt oss for å ikke si altfor mye om den, sier Eide.

Utenriksministeren viser til at gisselsituasjonen fortsatt pågår, og sier at situasjonen fortsatt er uavklart og alvorlig. Han vedgår at UD vet langt mer enn det de vil gå ut med offentlig.

– Det ligger litt i sakens natur. I slike situasjoner samler vi inn så mye informasjon som vi kan, men vi er også klare over at det er flere parter her. Dette er et meget dramatisk spill mellom ulike typer aktører, forklarer han.

Tett dialog

Onsdag varslet statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen sender et kriseteam til Algerie for å bistå den norske ambassaden under gisselkrisen.

Norske myndigheter gjør nå alt de kan for å støtte forberedelser til en mulig frigivelse av gislene, blant annet ved å ha legehjelp tilgjengelig, opplyser Eide.

Den permanente krisestaben i utenriksdepartemenet involverer også andre relevante norske myndigheter, og UD har tett kontakt med Statoil og de andre landene som er involvert i gisselaksjonen.

– Vi har et tett arbeid opp mot Algerie. Ikke minst for å understreke sterkt at man nå ikke må foreta seg noe som kan gjøre situasjonen verre, men at man må håndtere dette slik at man får et best mulig utfall for gislene, forteller Eide.

– Kan det gjøre situasjonen verre at innenriksministeren i Algerie sier at de absolutt ikke vil forhandle?

– Jeg tror vi er inne på de spørsmålene jeg tror det er unaturlig for meg å kommentere akkurat nå, svarer utenriksministeren.

– Vi snakker med Algerie og de andre landene, og er opptatt av å vise tilbakeholdenhet. Hovedfokus nå må være gislenes liv, og forøvrig tar jeg diskusjonene med Algerie mer direkte med dem, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt