NRK Meny
Normal

- Forhandlinger må til i Libya

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan tror ikke krisen i Libya kan løses uten forhandlinger. Annan er for tiden i Oslo.

Video Kofi Anan om Libya

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er for tiden i Oslo sammen med Gro Harlem Brundtland og CNN-grunnlegger Ted Turner.

- Til sjuende og sist blir de nødt til å sette seg ned og snakke. Libyerne vil skape en felles demokratisk framtid for seg selv. Jo raskere de kan begynne å snakke sammen, jo bedre. Bombingen fortsetter, men jeg tror ikke dette er et problem som bare kan løses med militære midler, sier Annan.

Annan deltar på konferansen «Nye muligheter for Afrika», et samarbeid mellom næringsliv, offentlige myndigheter og organisasjoner om å skape utvikling i Afrika gjennom ny teknologi.

Sammen med blant andre Gro Harlem Brundtland, og CNN-grunnlegger Ted Turner har Kofi Annan også deltatt i et styremøte i «United Nations Foundation» i Oslo, et utviklingsprosjekt som Turner i sin tid grunnla.

Når det gjelder konflikten i Libya, så sier FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan at det var viktig å beskytte sivilbefolkningen og hindre Gaddafis stridsvognene i å nå Benghazi da FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen.

Må forhandle

- Nå har vi nådd et stadium da vi må sette oss ned og forhandle, selv om temaet skulle være et framtidig Libya uten Gaddafi, sier Kofi Annan.

- Bør Gaddafi være med på forhandlingene?

- Jeg har ofte hørt; vi vil ikke forhandle. Selv om vi vil bli kvitt Gaddafi, så vil det være et nødvendig skritt å ta. Vi har fått vite at det er forhandlinger i gang med Taliban i Afghanistan. På den måten kan vi få til en løsning som virker. Dersom forsøket ikke lykkes, så må vi prøve noe annet.

- FN ikke en pasifistorganisasjon

- Du har fått Nobels fredspris. Norge ser på seg selv som en fredselskende nasjon, men deltar likevel i bombingen av Libya. Hva syns du om det?

- Jeg har fått fredsprisen, men har også vært generalsekretær i FN. Det var FN som vedtok resolusjonen som åpnet veien for intervensjonen i Libya. FN er ikke en pasifistisk organisasjon. Noen ganger må du bruke makt i fredens tjeneste, da man må foreta seg noe. Når den beslutningen er tatt må du vite at operasjonen trolig vil lykkes, og at den ikke vil skape flere problemer enn de som allerede er der. Jeg tror sikkerhetsrådet tok den beslutningen i forventning om at det skulle hjelpe menneskene i Libya og landet.

- Du ser ikke på den norske deltakelsen som et problem?

Annan sier det ikke er opp til ham å svare på det spørsmålet.

- Norge ville hjelpe

- Jeg antar at Norge ville delta for å hjelpe, slik situasjonen i Libya var på det tidspunktet. Det er bra. Du kan ikke alltid utelukke maktbruk.

Kofi Annan sier at han ikke er krigersk, og er mot krig. Han tror at alle parter i en krig er tapere,

- Det gjelder både de som seirer og de som beseires. For å vinne må du gjøre visse ting og ta visse skritt som gjør deg mindre som menneske, og det må du leve med lenge etter at krigen er slutt, sier FNs tidligere generalsekretær.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt