NRK Meny
Normal

– Fikk ingen informasjon om farene på forhånd

– Arrangørene hadde ingen fokus på sikkerhet, sier Hans Jacob Haraldson. Han var med på heliski-turen hvor svenske Kaj Wikström falt 22 meter ned i en dyp bresprekk.

Kaj Wikström slukt av bresprekk

SE VIDEO: Her tar skituren en dramatisk vending for svenske Kaj Wikström. (Foto: Marius Biermann)

I går kunne NRK fortelle om svenske Wikström som var i den sveitsiske alpelandsbyen Zermatt for å feire 50-årsdagen sin.

Under en guidet skitur ned fra Monte Rosa-breen 4200 meter over havet, falt Wikström ned i en sprekk i breen da han stoppet for å hjelpe en nordmann som hadde falt om kull.

Jomfrutur

Nordmannen er Hans Jacob Haraldson fra Oslo. Etter at NRK fortalte om ulykken i går, tok han kontakt for å beskrive det han kaller en fullstendig manglende fokus på sikkerhet og forberedelser hos arrangøren.

– Verken før turen, i helikopteret eller etter det som skjedde sa guiden vår noe som helst om farene, sier Haraldson til NRK.

Han har vært med på heliski flere ganger tidligere, og så i likhet med Wikström fram til turen fra brekanten og ned til Zermatt.

– Vi hadde sjekket været i forkant og adrenalinet var oppe i halsen. Hvis du har gjort dette før, så vet du at dette er utrolig gøy, sier Haraldson som tidligere hatt lignende turer i Val-d’Isère og ned fra Mont Blanc.

Dette var sesongåpning for traseen, og Haraldson og resten av gruppen skulle ta «jomfruturen» ned til Zermatt.

– Visste det kunne skje ulykker

Men i motsetning til på sine tidligere turer, stusset Haraldson på at de ikke fikk den nødvendige informasjonen før de ble flydd opp.

– Jeg og kameraten mine visste at det kunne skje ulykker, men vi trodde snøras var en større risiko, og hadde med oss nødvendig utstyr, forteller han.

Hans Jacob Haraldson

Her sitter Hans Jacob Haraldsen fast i snøen. Under ham lurer en dyp bresprekk.

Foto: Marius Biermann

Men i stedet for å teste skiferdighetene til følget og informere dem om de ulike risikoene, skal guiden kun ha bedt dem følge etter ham i det han satte utfor bakken.

– Han bare kjørte foran oss og forsvant, forteller Haraldson.

Han satte etter på telemarkskiene sine og merket at underlaget var humpete. Etter et par hundre meter mistet han balansen og ble sittende fast i snøen.

Falt ned i sprekken

– Jeg forstod ikke helt alvoret. Skien min satt fast i det jeg trodde var masse løssnø. Så begynte snøen å forsvinne under armen min. Da forstod jeg alvoret og ble redd, forteller Haraldson.

På dette tidspunktet oppholdt Kaj Wikström seg rett ved nordmannen. Han tok et par skritt bakover og forsvant på sekunder ned i bresprekken Haraldson hadde satt seg fast i.

Wikström fortalte til NRK i går at han satt fast 22 meter nede i sprekken. Haraldson forteller at hans skredmåler anslo at svensken var rundt 35 meter nede i avgrunnen.

– Måtte fortsette

På dette tidspunktet var resten av reisefølget kommet 300 meter lenger ned i lia. Haraldsons kamerat satte nedover for å melde fra, mens Wikström ble igjen ved bresprekken for å få kontakt med svensken.

– Jeg stod der et kvarter før jeg ringte ned til de andre og spurte hva som skjedde. Guiden hadde ikke radiosamband og fikk dermed ikke kontakt med de andre guidene i området, forteller han.

Hans Jacob Haraldson

Haraldson sekunder etter at Wikström forsvant i skredet. Bare tilfeldigheter gjorde at ikke begge led samme skjebne.

Foto: Marius Biermann

Han ble bedt om å komme ned til de andre, og guiden ba dem følge med videre nedover. I mellomtiden klarte svenskene å få telefonisk kontakt med Wikström i sprekken.

– Svenskens kamerater klarte da ikke fokusere på annet enn at de var livredde for kompisen sin. De syntes det var helt feil å kjøre fra ham, forteller Haraldson.

Han hevder at de ikke fikk tilbud om å komme seg ned på annet vis.

– Aldri mer

Haraldson reagerer på at arrangørene ikke på noe tidspunkt skal ha innhentet personalia fra deltakerne, informasjon om pårørende, eller sørget for at de hadde forsikring.

– Det kreves ikke et ekstremt høyt ferdighetsnivå for å kjøre tur på en isbre, men når guiden bare kjører fra deg og ikke følger med, så synes vi det er uforsvarlig, sier nordmannen.

For Haraldson ble dette siste gang han drar på heliski-tur på en isbre.

– Jeg har lært av dette. Risikoen er rett og slett for stor.

NRK har i går og i dag forsøkt å få kontakt med arrangøren for turen Haraldson og Wikström deltok på, uten å lykkes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt