NRK Meny
Normal

- En skam for mitt folk

Et vitne knyttet i dag den krigsforbrytertiltalte 42-år gamle bosnieren, med norsk statsborgerskap, direkte til overgrep, voldtekt og plyndring under krigen i Bosnia.

Krigsforbrytersak i Oslo tingrett, forsvarer Heidi Bache-Wiik og aktor Pål Lønseth
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Tiltalte tilhørte en ekstrem gruppering. Han arresterte serbere, plaget fanger og voldtok kvinner. Han er en skam for mitt folk, sa bosnieren i retten.

Bare halvparten av aktoratets vitner kommer til Oslo. Og bosnieren som vitnet i Oslo tingrett i dag, var den første av aktoratets 35 vitner.

Vitnemål på skjerm

Vitnene, som har ulike motiver for ikke å møte opp i Oslo, skal i stedet møte opp ved den norske ambassaden eller konsulatet i lang rekke land. Der vil det bli satt opp en link til Oslo tingrett, der vitnemålene kan sees på en skjerm.

Det er første gang denne løsningen brukes i en norsk rettssal.

Nekter straffskyld

Den bosniske muslimen som står tiltalt i Oslo, har hele tiden nektet straffskyld. Tiltalen omfatter overgrep mot sivile serbere under krigen i Bosnia i 1992.

LES: Historisk krigsforbrytersak i Norge

Han hevder at han våren 1992 sluttet seg til de kroatiske styrkene i Bosnia for å unngå at noen tok ham for serber og drepte ham.

Han hadde på det tidspunkt ingen identifikasjonspapirer og befant seg i krigssonene i striden mellom serbere og kroater, har han sagt i retten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt