Kakaoen som brukes i produksjonen kommer nesten uten unntak fra Vest-Afrika, hovedsakelig fra Elfenbenskysten og Ghana.
– Jeg kan garantere at i all norsk sjokolade ligger det barnearbeid bak, fordi de fleste kakaogårdene er små familiebruk hvor ungene jobber sammen med foreldrene sine, sier Dag Kjetil Øyna i Norske Sjokoladefabrikkers Forening til Aftenposten.
Han kan ikke utelukke at kakao i norske sjokolader også plukkes av barn som er ofre for menneskehandel.
– Det er en ekstrem fattigdom i disse landene. Det er også folk som sender ungene sine fra seg fordi de ikke klarer å fø dem opp. Noen av ungene havner nok i arbeid i Elfenbenskysten under forhold som er helt uakseptable, sier Øyna.
I en rapport fra 2004 anslår myndighetene i USA at over 100.000 barn i Elfenbenskysten er involvert i «den verste formen for barnearbeid». Om lag 10.000 skal være ofre for menneskesmugling og slaveri.
Dag Kjetil Øyna mener norske sjokoladeprodusenter gir viktige bidrag til arbeidet mot de verste typene barnearbeid i Vest-Afrika.