- Jeg kunne ikke vært politiker

Auma Obama, søsteren til verdens mest berømte politiker, er i Norge i anledning søndagens TV-aksjon.

Auma Obama
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Obama som jobber for CARE i Kenya, skal ifølge seg selv skal snakke på vegne av de som mottar støtte fra organisasjonen.

– Mitt ansvar er å fortelle historiene godt, slik at nordmenn ser at det er viktig å gi sin støtte, og å bidra med penger, sier hun og legger til at hun håper hennes tilstedeværelse i Norge vil kunne være til hjelp.

Investering

Årets TV-aksjon går til verdens fattige kvinner. CARE mener at dette er den mest effektive måten å drive bistand på, fordi det gir ringvirkninger ikke bare for kvinnen selv, men også hennes familie og lokalsamfunnet.

– Ved å hjelpe gjennem å gi penger, investerer du i disse kvinnene og deres framtid. Det er en investering som gir avkastning, sier Obama.

Hun mener CAREs spare- og lånegrupper er en suksess. Ikke bare gir gruppene kvinnene en inntekt og hjelper dem til med å bli uavhengige. Ifølge Obama vil gruppene fortsatt eksistere dersom CARE skulle trekke seg ut av et område, eller land

– 200 kroner gir en investering for resten av livet. Tenk så mange vi kan hjelpe med pengene vi får fra TV-aksjonen.

Auma Obama og Marte Gerhardsen foran årets TV-aksjon

CARE: Auma Obama og Marte Gerhardsen er klare foran søndagens TV-aksjon.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Rollemodell

Etter flere års studier i Tyskland, og opphold i Storbritannia, er hun nå tilbake i hjemlandet Kenya. Hun forteller at hun alltid har ønsket å åpne dører for unge mennesker. CARE har gitt henne denne muligheten, slår hun fast.

– Jeg kunne ikke vært politiker, jeg er ikke diplomatisk. Som politiker kan du ikke alltid si hva du vil, og det er ikke slik jeg fungerer. Jeg vil forsøke å «make change happen», men jeg trenger å være på et sted, hvor jeg kan si det jeg tenker uten å måtte tenke på stemmer.

Hun ønsker spesielt å være en rollemodell for dem hun hjelper gjennom CARE.

– De må tro på seg selv, og de må ha støtte. Nå tror folk at det var lett for meg, men det var det ikke. Også jeg fikk hjelp på veien av folk som fikk meg til å forstå at jeg kan nå mitt potensial.

Auma er en fantastisk ambassadør for CARE. Hun har jobbet mye med de problemstillingene vi jobber med, og har veldig mye kunnskap og innsikt i å løse dem.

Marte Gerhardsen, generalsekretær i CARE

Oppmuntring

Hennes bror, president Obama, har selv skrevet at en samtale med søsteren fikk ham til å endre sin retning. Selv ønsker hun ikke å lene seg på brorens status i sitt eget arbeid.

– Dersom jeg surfer på min brors bølge, så gir jeg ikke disse unge menneskene noen rettferdighet. De som ser meg som en rollemodell, skal vite at de kan nå dit hvor jeg er. Og ingen av dem kommer til å ha en bror som er president i USA. Så hvis jeg smykker meg med hans status, hvordan skal de da kunne bli som meg?

Hun understreker at hennes prestasjoner ikke er uvanlige, men understreker behovet for hjelp og oppmuntring.

– Dette gjelder også norske jenter, og alle unge mennesker som prøver å oppdage sin plass i verden.

Auma Obama møter på under TV-aksjonens sendinger på NRK1 søndag, samt i fredagens Skavlan på NRK1, kl. 21.25.