Rosenborg cupmestere 1992

CUPHELT: Stig Inge Bjørnebye (helt til høyre foran) var en av de jublende Rosenborg-spillere tok imot pokalen og publikums hyllest etter cupfinale-seieren mot Lillestrøm i 1992. Her sammen med (t.v.) Rune Tangen, Trond Henriksen, Gøran Sørloth og Øyvind Huseby. Helt til høyre i bakgrunnen står en ung kronprins Haakon.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Cupen er en fantastisk fotballfest

Når Rosenborg i helga kan ta sitt tiende cupgull, sitter en nervøs sportslig leder Stig Inge Bjørnebye på sidelinjen. Selv husker han lite av sitt eget matchvinner-mål i cupfinalen i 1992.

Ullevål stadion, 25. oktober 1992. Få sekunder gjenstår av overtiden i cupfinalen mellom Rosenborg og Lillestrøm, stillingen er 2-2.

Rosenborg har corner, som Kåre Ingebrigtsen slår utover. Spilleren med draktnummer fem, Stig Inge Bjørnebye fra Elverum, løper fremover og treffer ballen ved sekstenmeterstreken. Ballen går via Lillestrøms Arne Erlandsen og forbi Frode Grodås i mål.

«Stig Inge Bjørnebye er matchvinner i sin første cupfinale for Rosenborg. Scoringen kom etter cirka 47.40», sier kommentator Arne Scheie.

Stig Inge Bjørnebye

STAS: – Det er ganske høytidelig, med Kongesangen og nasjonalsangen, sier Bjørnebye om cupfinalen.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Spillere og supportere i svart og hvitt jubler, Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen omfavner hverandre. Rosenborg er cupmestre!

– Har ikke evnen til å huske

Husker matchvinneren selv stort av dette, 23 år etter? Ikke mye.

– Det er mange år siden. Jeg husker vagt det som skjedde, sier Rosenborgs nåværende sportslige leder.

Vi hjelper ham litt, og viser et klipp av scoringen:

– Den målgivende pasningen til Kåre (Ingebrigtsen, journ. anm.), brøt med alt vi hadde snakket om og øvd på på forhånd, forteller Bjørnebye.

Han kan avslører at han som regel ikke husker detaljer fra fotballkamper.

– Jeg er imponert over de kollegene jeg har hatt, som husker kampforløp, detaljer og rekkefølger på scoringer. Selv resultater blir ofte visket ut for meg. Jeg har ikke evnen til å huske slikt, sier Bjørnebye til NRK.

– Jeg tror kanskje at jeg har et litt ambivalent forhold til det som har vært, i og med at jeg jobber med utvikling. Jeg har nok mer oppmerksomhet rettet fremover.

(Saken fortsetter under videoen)

Stig Inge Bjørnebye ser sin egen matchvinner-scoring fra cupfinalen mot Lillestrøm i 1992 på nytt.

VIDEO: Bjørnebye ser sin egen matchvinner-scoring mot Lillestrøm i 1992 på nytt. Se også flere glimt fra RBKs cuphistorie.

Eggen sentral i cuphistorien

Men la oss spole litt tilbake til det første store øyeblikket i Rosenborgs cuphistorie.

RBK tok sitt første norgesmesterskap i fotball i 1960. Det måtte to kamper til mot Odd før det hele var avgjort, og 19 år gamle Eldar Hansen ble den store helten med hele fem mål på de to kampene. Faktisk var også klubblegenden Nils Arne Eggen på vinnerlaget i 1960.

Fire år senere tok Rosenborg sitt neste gull. Eggen spilte nå for Vålerengen, som RBK slo i semifinalen i cupen. I finalen ventet Sarpsborg, en av klubbene som i dag bidrar i årets cupfinalemotstander Sarpsborg 08. Her vant RBK 2-1.

I 1967 kom det første cupfinaletapet. RBK tok denne sesongen sitt aller første seriegull, men klarte ikke å vinne cupen. I finalen var Lyn det klart beste laget på ei regntung og ufyselig Ullevål-matte, og vant til slutt 4-1.

Eggen var sentral igjen i 1971. I sin første sesong som RBK-trener førte han laget til 4-1-seier mot Fredrikstad og cupgull nummer tre.

Det skulle gå 17 år og flere trenerskifter før Rosenborg tok «hjem» cupen igjen. Og treneren? Eggen var igjen tilbake, og førte klubben til både serie- og cupgull i 1988. Det måtte omkamp til for å slå Brann i cupfinalen. Ettet 2-2 og to mål av Gøran Sørloth i den første finalekampen, slo RBK bergenserne 2-0 i den andre kampen. Her scoret Sørloth det som må være et av tidenes cupfinalemål.

(Saken fortsetter under videoen)

Opplev gyldne øyeblikk fra Rosenborgs cuphistorie.

VIDEO: Se glimt fra tiår med cupglede for Rosenborg.

To cupfinaler for Bjørnebye

I Eggens «gullalder» med RBK fulgte fire nye cupgull. Først nedsablingen av Fyllingen i 1990, der bergenslaget ble sendt hjem med 1-5 i bagasjen.

Året etter satt den daværende Kongsvinger-spilleren Stig Inge Bjørnebye på tribunen på Ullevål, invitert dit av Rosenborg. Der fikk han se laget tape cupfinalen mot Strømsgodset. Kampen huskes kanskje best for Ola By Rises to tabber, som førte til mål.

– Jeg var i forhandlinger med klubben da. Jeg tror til og med jeg skrev under kontrakten rett etter den cupfinalen, forteller Bjørnebye.

Stig Inge Bjørnebye i kamp mot Lillestrøm-spiller i cupfinalen i 1992

SOLGT RETT ETTERPÅ: Bjørnebye i kamp mot Lillestrøm-spiller i cupfinalen i 1992. Dagen etter ringte Liverpool, og få dager deretter var han på vei til engelsk toppfotball.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

En kort og begivenhetsrik sesong fulgte, med seriemesterskap og cupfinale der han altså scoret det avgjørende målet.

– Dagen etter den kampen kom det en henvendelse fra Liverpool. Jeg tror jeg reiste over bare et par dager etter det igjen. Så det skjer fort i fotball. Planen var å være i Rosenborg lenger, husker Bjørnebye.

Mens han selv dro til engelsk fotball, fortsatte RBK sin storhetstid i Norge.

De neste to cuptriumfene for RBK kom mot Brann: Etter finale og omkamp i 1995 (1-1 og 3-1) og 2-0-seier etter to mål av Jan Derek Sørensen i 1999.

Det foreløpige siste cupgullet kom i 2003, under Åge Hareides ledelse. Jan Gunnar Solli scoret to mål på overtid og sørget for cupjubel.

(Saken fortsetter under bildet)

Gøran Sorløth og Rosenborg jubler for 2-0 i cupfinale-omkampen mot Brann i 1988

Gøran Sorløth og Rosenborg jubler for 2-0 i cupfinale-omkampen mot Brann i 1988.

Foto: Hanssen, Eystein / NTB scanpix

Forventninger i Trondheim

Cupfinalen i 1992 ble ikke Bjørnebyes helt siste kamp som RBK-spiller. Mens han var Liverpool-spiller, kom han nemlig tilbake på lån en kort periode før fotball-VM i 1994. Så fulgte flere år i ulike roller i norsk fotball, før han i vår vendte tilbake som sportslig leder for klubben med en rik fotballhistorie.

– Det er en fantastisk historie, ikke bare den moderne historien med Champions League og alt det der, men også fra tidligere. Jeg tror det også var et viktig fundament da vi skulle bygge en prestasjonskultur på 1990-tallet: Du får drahjelp med de forventningene som ligger i historikken, i forventningene i byen og i Trøndelag og fra fansen, mener Bjørnebye.

– Det hjelper oss til å tenke utvikling og det som til slutt skal ende opp i gode resultater.

– Fantastisk fotballfest

Nå har det gått tolv år siden sist Rosenborg vant cupen. Finaletap mot Molde i 2013 er det nærmeste RBK har vært i årene etterpå.

I år er trønderlaget endelig i finalen igjen, og hvis de slår Sarpsborg 08 søndag er det tiende cupgullet i boks. Klubblegenden Nils Arne Eggen tviler ikke på at RBK klarer det, men vil absolutt ikke undervurdere finalemotstanderen.

Selv om 2015-sesongen har vært fantastisk for RBK allerede, mener Stig Inge Bjørnebye at cupen er en ekstra gulrot mot slutten av sesongen.

– Det er en fantastisk fotballfest, en institusjon i norsk fotball, det at vi har klart å skape en slik kultur rundt cupen. Den lever ennå og vi kunne sikkert ha solgt ut Ullevål to ganger. Det er fantastisk for publikum og det er en tittel. Det er viktig, mener Bjørnebye.

Nils Arne Eggen takker Jørn Jamtfall etter cupfinalen i 1995, som RBK vant 3-1 etter ekstraomganger

OMKAMP: Nils Arne Eggen takker Jørn Jamtfall etter omkampen i cupfinalen i 1995, som RBK vant 3-1 etter ekstraomganger.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Høytidelig kamp

For spillerne er også cupfinalen spesiell.

– Det er ganske høytidelig, med Kongesangen og nasjonalsangen. Det gjør at man gleder seg litt ekstra. Utfordringen rent profesjonelt er å ha det samme fokuset. Vi skal ikke gjøre noe annerledes. Det er samme rollene, samme måten vi skal spille på, samme type forberedelser, påpeker Rosenborgs sportslige leder.

– Når kampen starter, har nok de fleste glemt at det er cupfinale, at det er noe spesielt og at det er et fullsatt Ullevål. Da er det et profesjonelt fokus, og slik må det være.

Cupfinalehelten fra 1992 har nå en helt annen rolle:

– Hvis jeg vet at alt har gått greit av logistikk, at spillerne har det greit og opplever at det ikke har vært noen forstyrrelser, tror jeg at jeg kommer til å være ganske rolig. Det er i hvert fall ingen nostalgi til 1992 under årets cupfinale, forklarer Bjørnebye.

Det er uansett verre å se kampen fra tribunen enn å spille selv, mener han. Det kan dermed bli nervøse 90 minutter.

– Det har det vært for meg i hver kamp i Eliteserien i år også. Å spille er greit. En kan være nervøs før kampen, men spillerne på dette nivået er ikke nervøse under selve kampen, avslutter Bjørnebye.

Her kan du se igjen alle de offisielle cupfinalelåtene , teste RBK-kunnskapene , og lese deg opp på lagene.

RBKs Matthias Vilhjalmsson (bak) jubler med laget etter 3-2-scoringen i cup-semifinalen mot Stabæk

NY FINALE: RBKs Matthias Vilhjalmsson (bak) jubler med laget etter 3-2-scoringen i cup-semifinalen mot Stabæk i høst.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix