Hopp til innhold

Vindparker i Trøndelag droppes av Statkraft

Statkraft vil likevel ikke investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord i Trøndelag på grunn av manglende lønnsomhet.

Vindmølle på Bessakerfjellet i Roan

Vindparken på Bessakerfjellet i Roan er allerede utbygd, men nå dropper Statkraft å bygge ut flere vindmøller på Fosen og Snillfjord.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Lavere priser på kraft- og elsertifikater i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme, opplyser Statkraft i en pressemelding.

– En svart dag for Norges fornybarsatsing, skriver Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i en SMS til Adressa.no.

Vindkraftprosjektene i Midt-Norge var beregnet til ca. 11 milliarder kroner. Prosjektene eies av Statkraft, Agder Energi, TrønderEnergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

Det var vindparkene Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan på Fosen som nå skrinlegges.

Statkraft beklager at prosjektene ikke lar seg realisere.

– Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

– Sjokkert

I Roan kommune har de i dag en vindkraftpark på Bessakerfjellet. Kommunen har jobbet i flere år med med å sikre seg enda flere vindmøller og hadde sett fram til at bygginga av den nye vindmølleparken skulle starte.

– Jeg er lettere sjokkert. Det har vært brukt mye tid og energi fra både Statkraft og andre store aktører på å få til dette. Vi har ikke helt fått fordøyd dette enda, men nå må vi ta en runde med hele kommunen om hva vi skal gjøre, sier ordfører i Roan, Jan Helge Grydland.

Se daværende olje-og energiminister Ola Borten Moe og glad Åfjord-ordfører på signingsferd for vindkraftplanene i 2013.

Se daværende olje-og energiminister Ola Borten Moe og glad Åfjord-ordfører på signingsferd for vindkraftplanene i 2013.

Den planlagte vindkraftparken ville gitt ca. 20 millioner kroner i kommunekassa hvert år. Disse pengene glipper nå for kommunen.

– Det er veldig, veldig mye penger for oss. Dette er en svart dag for Roan sier Grydland.

Ber om redegjørelse

Næringsminister Monica Mæland er overraska over at styret i Statkraft stanser prosjektene. Hun har nå bedt om en redegjørelse i saken.

– Vi har hatt løpende kontakt med selskapet og fått informasjon om at prosjektet er i rute. Jeg har nå bedt om en redegjørelse fra styret om bakgrunnen for beslutningen og deres vurderinger i saken, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Det var i fjor at Stortinget vedtok å styrke egenkapitalen til Statkraft med 10 milliarder kroner for at selskapet kunne satse på å bygge ut mer fornybar energi fram mot 2018.

– Jeg konstaterer at Statkraft peker på at myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene, sier Mæland.