Ulovlig gatekunst skal pryde ny gourmetrestaurant

Når den nye Credo-restauranten i Trondheim åpner, består den ene veggen av ulovlig graffiti. – Gatekunst er en viktig del av kunsten, sier eier og mesterkokk Heidi Bjerkan.

Grafitti

Denne graffitiveggen skal pryde restaurantområdet i ny restaurant i Trondheim.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Under restaureringsarbeidet av det som skal bli en ny restaurant i Trondheim, ble en vegg full av graffiti oppdaga.

Gatekunsten var flere år gammel, men mesterkokk og Credo-eier Heidi Bjerkan syntes veggen var så kul at hun etterlyste kunstneren via Facebook.

!ETTERLYSNING! Hvem har laget dette? Lyst på mer jobb?

Publisert av Credo restaurant Lørdag 25. november 2017

Med dette bildet og teksten på restaurantens Facebook-side, håpet eieren at den ukjente kunstneren ville melde seg.

– Jeg er veldig opptatt av å ta vare på historien til bygningen. Det var utgangspunktet for etterlysningen, sa Heidi Bjerkan til Adresseavisen før jul.

Flere kunstnere tok kontakt

Det tok ikke lang tid før meldingene haglet inn. Flere kunstnere tok kontakt, ifølge daglig leder for Credo, Karoline Kaspersen.

– De fleste lurte på om vi hadde lyst på mer kunst, og om de kunne bidra. Noen lurte på hva vi ville med informasjonen til kunstneren. Vi syntes bare veggen var så kul, og derfor ønsket vi å ta kontakt, sier hun.

Etter hvert lot også mannen bak kunsten i den nye restauranten høre fra seg.

Karoline Kaspersen

Karoline Kaspersen er daglig leder for Credo.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Kunstneren var veldig åpen, og han tok kontakt med oss. Så vi møtte ham, og fikk høre historien bak verket. Sammen skal vi se på hvordan sluttresultatet vil bli. Dette blir nå permanent kunst i restaurantområdet til Credo, sier Kaspersen.

Ønsker å være anonym

NRK møtte torsdag mannen bak graffitien, men siden det han den gang gjorde ikke var lovlig, ønsker han i dag å være anonym.

Han synes det er stas at Credo ønsker å ta vare på kunsten, og han tror grunnen til dette er at samfunnet har endra synet på gatekunst.

– Det er vel kanskje en utvikling i samfunnet som sier at det som før var skummelt, ikke lenger er så skummelt. Det er veldig gøy at de ønsker å bruke det, sier den anonyme kunstneren til NRK.

Den nye Credo-restauranten i Trondheim ligger på Lilleby og er hele 800 kvadratmeter stor. Den skal huse to restauranter, bar og fire kjøkken. Den skal stå ferdig i februar i år.

Credo og grafitti

Her står den anonyme kunstneren med ryggen til verket sitt på Lilleby i Trondheim.

Foto: Jøte Toftaker/NRK