– Det er fryktelig vondt

Tor Herje (83) skal ta ordet i årsmøtet i Sportsklubben Falken i april. Han er nemlig bedt av nå avdøde Hjalmar Andersen om å hilse til alle skøytevenner i Trondheim.

Trist farvel med Hjallis

Trist farvel med Hjallis

Tidligere trener i Sportsklubben Falken og venn av Hjalmar Andersen, Tor Herje (83), tar Hjalmar Andersens død tungt.

De to ble kjent på skøytebanen da Herje var 15 år gammel, og Hjallis var 22. Siden har de holdt kontakten.

Se samtale mellom Midtnytts programleder og Tor Herje i videoen over.

– Alltid et smil på lur

Andersen er omtalt som «Kong Glad». Det mener Herje tegner et riktig bilde av kameraten

– Han var bestandig blid som en sol. Det var alltid fornøyelig å møte han. Hjalmar var en fenomenal mann som alltid tenkte på alle. Og det var han som lærte meg at det er gratis å være blid, sier han til NRK.

Tungt å snakke om

Han må tørke øynene ofte når han snakker om kameraten som er død.

– Jeg er ikke så sterk til å fortelle om slike ting, men man må ta seg sammen litt når det gjelder sånn en flott kar. Det er veldig tungt. Jeg snakket med han sist uke og da sa han til meg at han skulle bli hundre år, sier Herje til NRK.

Han har ringt Hjallis hvert år den 12.mars, for å gratulere ham med dagen. De to snakka sammen for bare en uke siden. Da var Andersen i god form, sier kameraten.

– Jeg er så glad for at jeg fikk snakket med han før han gikk bort. Han ba meg hilse til alle skøytevennene i Trondheim. Den hilsenene skal jeg bringe videre på årsmøte i skøyteklubben vår i april, sier Herje.

Hyllet av folket

I hele dag har folk i Norge hyllet den folkekjære skøyteløperen.

Tidligere skøyteløper og en av norges største idrettsutøvere i sporten, Knut «Kupper'n» Johansen, beskriver «Hjallis» som et fantastisk menneske.

– For norsk idrett har han jo vært fantastisk, han er vel den idrettsutøveren som har betydd mest igjennom årene. Fra han var 30 til 90 år har han vært rundt på foredragsturneer, holdt folket i live, pratet og vært moromann. Ingen andre har hatt den samme suksessen som Hjalmar, har Johansen uttalt til NRK.

NRK Sporten minnes den legendariske skøyteløperen.

Se nekrologen om Hjalmar 'Hjallis' Andersen