Hopp til innhold

Trenger 1000 nye arbeidere til fiskerinæringen

Fiskerinæringen i Ytre Namdal har brukt for hele 1000 nye arbeidere de neste årene, men sliter med å skaffe nok arbeidskraft.

Skreitokt 2012

Fiskerinæringen i Ytre Namdal får hjelp til å rekruttere arbeidskraft av Nord-Trøndelag fylkeskommune. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Gunnar Sætra/Havforskningsinstituttet

Fiskerinæringen i Nord-Trøndelag er omfattende, men store aktører som Nils Williksen og Sinkaberg Hansen er avhengig av utenlands arbeidskraft. Det er ikke like lett å få tak i fylkets ungdom til arbeidsplasser innen fiskerinæringen.

Nord-Trøndelag fylkeskommune går derfor inn med 400.000 kroner i et treårig prosjekt, i et forsøk på å bedre rekrutteringen.

Terje Sørvik

Terje Sørvik er fylkesråd for regional utvikling i Nord-Trøndelag.

Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune

– Det er snakk om mange arbeidsplasser, og det krever nytekning når det gjelder samarbeid mellom næringsliv, skole og andre kompetansegivere, forklarer fylkesråd for regional utvikling i Nord-Trøndelag, Terje Sørvik.

Vil bedre statusen

Nord-Trøndelag fylkeskommune, Val og Ytre Namdal videregående skoler og lokalt næringsliv samarbeider om satsingen på fiskerinæringen og bedre rekruttering til bransjen.

Sørvik tror det er viktig å gi næringen en høyere status.

– Vi har en viktig jobb å gjøre når det gjelder å bedre omdømmet og statusen til en viktig næring for kystfylket Nord-Trøndelag.

Flere unge på vei

I framtiden kan det altså bli et skrikende behov for arbeidskraft hvis oppdrett og de andre fiskerinæringene fortsetter å vokse på kysten. Men Sørvik merker at flere unge er på vei inn i bransjen. Det opplevde han under vinterfisket i Vandsøyan.

– Det var overraskende mye ungdom som hadde valgt fiskeyrket og vi vet også at det jobbes godt innen lærlingeordningen.

Laksemærer på trøndelagskysten

Fiskerinæringen er stor langs kysten Trøndelagskysten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix