Svindler deg via datamaskinen

Stadig flere nordmenn opplever å få telefoner fra utenlandske svindlere som prøver å få tilgang til datamaskinen din.

Ole Tom Seierstad

Ole Tom Seierstad sier det er mange som forsøker å svindle folk ved på ringe opp og få tilgang til datamaskinen din.

Foto: NRK

En familie fra Byåsen i Trondheim opplevde det som svært ubehagelig da de ble oppringt av svindlerne opp til flere ganger om dagen.

– Jentene blir redde

– Vi legger stort sett på telefonen, men de gir seg ikke og ringer flere ganger. I høst har dette gjentatt seg mange ganger, og jentene våre er redde når de må være alene hjemme, sier en kvinne til NRK.

Microsoft Norge har den siste tiden sett en økende aktivitet i denne typen svindelforsøk, og ber nå folk være oppmerksomme og ikke la seg lure av pågående svindlere.

– Dette med svindel er noe som går i bølger, men de siste ukene har vi fått flere henvendelser, sier sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad.

– Ute etter penger

Svindlerne ringer og gir seg ut for å være teknikere fra Microsoft. Målet er å få tilgang til datamaskinen din, og dermed også penger.

– De er ute etter penger, det er det ingen tvil om, understreker Seierstad.

Microsoft Norge får over 300 henvendelser hver måned fra folk som er blitt oppringt av noen som forsøker seg på svindel. De ringer for å fortelle kunden at det er noe galt med datamaskinen.

– I praksis ringer vi aldri til kundene våre, med mindre kunden selv har tatt kontakt med oss først. Derfor må du bare legge på om noen ringer deg om dette. Det er ingen vits i på starte en diskusjon eller krangle med dem. Bare legg på, er oppfordringen fra Ole Tom Seierstad.