Hopp til innhold

– Nordmenn lar seg lure av falske antivirusprogrammer

Selv om norske pc-brukere har blitt flinkere til å holde datamaskinen og antivirusprogrammene oppdatert, lar vi oss fortsatt lure av ondsinnede lokketilbud på nett.

Falske antivirusprogrammer

Hvis nettsurfingen blir avbrutt av gode tilbud om virusbeskyttelse, er det grunn til å være på vakt.

Foto: Helge Carlsen (Illustrasjon) / NRK

Ole Tom Seierstad, Microsoft

Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Foto: Microsoft

Opplysningene kommer fram i en fersk sikkerhetsrapport fra Microsoft som legges fram i dag.

Rapporten er basert på informasjon fra 600 millioner datamaskiner med operativsystemet Windows verden over i perioden juli til desember 2010.

Flinkere på å oppdatere

Ut fra den norske delen av rapporten viser det seg at nordmenn har blitt bedre til å beskytte seg mot virus gjennom å oppdatere antivirusprogrammene og datamaskinen, forteller sikkerhetssjef i Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

– Vi ser at folk blir mindre infisert. Ett eksempel er Facebook-ormen Koobface som i forrige periode fantes på 17 prosent av infiserte norske datamaskiner, men som nå er helt ute av topp 10-listen, sier Seierstad til NRK.no.

Lurer deg til å slå av beskyttelsen

Men samtidig som folk har blitt flinkere til å holde antivirusprogrammene oppdatert, lar flere og flere seg lure av ondsinnede nettannonser som utgir seg for å kunne ta knekken på ondsinnede ormer og virus.

Sprettoppvinduer som advarer om at du har fått virus på maskinen og tilbyr deg å laste ned motmiddelet, kan i verste fall føre til at du faktisk lar nettkriminelle slippe inn på datamaskinen og ta kontroll over den.

– Det skumle er at du da tror du har fått et antivirusprogram på maskinen din og godkjenner det den spør deg om. Noen av disse programmene slår også av ditt opprinnelige antivirusprogram, og får du ikke vite at du faktisk er infisert, forteller Seierstad.

Flere av programmene bruker logoen og fargene til Microsoft for å se ekte ut, og noen er også så utspekulerte at de ber deg om å oppgi kredittkortnummeret ditt for å få flere funksjoner.

– I tillegg til at du da er infisert, har du også gitt fra deg kortopplysningene, advarer Seierstad.

Falsk antivirusprogram

Denne falske annonsen hevder at du er infisert av 619 trojanere, og tilbyr seg å hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Foto: Skjermdump

Han råder folk som bruker Windows til å skru på automatisk nedlasting av sikkerhetsoppdateringer for å få luket bort de falske programmene.

Utnytterzombiemaskiner zombie-maskiner

Øverst på lista over de mest utbredte pc-infeksjonene i Norge, er to hittil ukjente virusormer som er av typen Adware.

Disse ormene viser, som navnet tilsier, falsk reklame for å lokke brukerne til å klikke på dem infiserer deretter datamaskinen med ondsinnet programvare.

– Virusormen JS/Pornpop finnes nå på én av fem norske infiserte pc-er. Brukerne som har fått denne ormen blir ufrivillig med i et apparat for annonsesvindel, forteller Seierstad.

Når datamaskinen først er infisert av en orm, kan den åpne døren for flere. Datamaskinen kan bli koblet til et såkalt Botnet, et nettverk av zombiemaskiner som kan brukes av kriminelle i dataangrep og svindelforsøk.

Oversikten fra Microsoft viser at ondsinnede reklame- og falsk antivirusormer finnes på 40 prosent av de infiserte maskinene her til lands.

Finland slår Norge

Seierstad sier norske pc-brukeres dårlige dømmekraft i større grad blir utnyttet gjennom bruken av sosiale medier.

Såkalte phishingangrep, hvor nettkriminelle forsøker å tilegne seg personlig informasjon ved å utgi seg for å være et kjent selskap, har hatt en økning i sosiale medier på 1200 prosent sammenlignet med forrige periode.

Men Seierstad sier Norge ligger bra an i forhold til mange andre land når det gjelder infiserte maskiner.

– Spania er verstingen, og også Tyrkia, Korea og Brasil har veldig høye tall. Vi ligger forholdsvis likt med Sverige og Danmark, sier Seierstad.

Men det er finnene som er flinkest i Norden til å beskytte seg mot angrep på nett, viser Microsofts rapport.

– Der har de vært flinke til å sette fokus gjennom nasjonale sikkerhetsdager og god opplæring i skolen. Mye av dette handler om holdninger, sier Microsofts sikkerhetssjef.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)