Hopp til innhold

Søvnløshet gir økt risiko for hjerteinfarkt

Søvnløshet kan øke risikoen for hjerteinfarkt med opp til 45 prosent, viser en ny norsk studie.

Søvnløshet. Illustrasjonsfoto.

En tredjedel av befolkninga i Norge har problemer med å sove. En ny studie viser at søvnproblemer er farlig for hjertet.

Foto: Erwin Wodicka / colourbox

Lars E. Laugsand, stipendiat ved NTNU

Lars E. Laugsand er stipendiat ved NTNU i Trondheim.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Den nye studien som er utført ved NTNU i Trondheim og som er den største av sitt slag i verden, gir dårlig nytt for folk som har problemer med å sove om natta.

I tillegg til at det er kjedelig og slitsomt å ligge søvnløs, viser det seg nå at dette også gir større sjanse for å bli rammet av hjerteinfarkt.

En av tre sliter med å sove

– Det er en veldig vanlig plage å ikke få sove om natta. Så mange som en av tre sliter med dette fra tid til annen i den norske befolkninga.

– Rundt ti prosent har kroniske plager, og det er de som sliter mest som viser økt risiko for hjerteinfarkt, sier stipendiat ved NTNU, Lars E. Laugsand til NRK.

Han står bak studien som baserer seg på data fra 65.000 deltakere i den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Økt risiko for alle typer søvnproblemer

Deltakerne fylte ut spørreskjema hvor de ble spurt hvor ofte de hadde problemer å sovne, hvor ofte de våknet om natta uten å få sove igjen og om de hadde problemer med dårlig søvn.

– Alle kategoriene søvnproblemer viser økt risiko for hjerteinfarkt.

Risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt hvis man sliter med å sove er mellom 27 og 45 prosent.

Skyldes trolig stress

– Det må gjøres flere studier som viser årsaken til dette, men en del studier antyder at det blir en økt stressreaksjon i kroppen når vi sover dårlig og dette virker ugunstig for hjertet. Det er også pekt på en del betennelsesfaktorer som skilles ut i blodet og som kan gi økt risiko, sier Laugsand til NRK.

I løpet av studiens elleve års oppfølging ble det registrert 2368 hjerteinfarkt.

Funnene har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at studien denne uka ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Circulation.

– Dette er veldig spennende og viktige funn, som understreker at god søvn er viktig, også for å unngå alvorlige fysiske sykdommer som hjerteinfarkt, sier leder for Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, Bjørn Bjorvatn til Dagbladet.

Ber folk ta opp søvnproblemer med legen

Søvnløshet

Folk som sliter med å sove om natta bør ta opp problemene med legen sin.

Foto: ScanStockPhoto

Professor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo, Dag S. Thelle, mener studien viser at det er en fysiologisk mekanisme som gjør at risikoen for hjerteinfarkt øker ved søvnproblemer.

– Her har de gjort så godt som mulig for å redusere betydningen av andre faktorer som overvekt.

Mannen bak undersøkelsen håper funnene gjør at folk som sliter med søvnløshet tar opp problemene med legen sin.

– Det finnes god behandling, både gjennom regler for søvnhygiene og medisinsk terapi, selv om det gjenstår å bevise at slik behandling minsker risikoen for infarkt, sier Lars E. Laugsand til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.