Nå kan du snart kjøpe ditt personlige bilskilt

For 9000 kroner kan du snart bli eier av ditt eget personlige bilskilt. Ordninga starter til våren – en av reglene er at skiltet ikke skal være støtende.

Helge Njås nye bilskilt

Snart kan du få navnet ditt på bilskiltet.

Foto: route66usa.info

I forslaget som blir sendt ut på høring i dag åpnes det for at bedrifter eller privatpersoner kan bestille seg bilskilt som er personlige og som følger et bestemt kjøretøy for en periode på 10 år.

Vegdirektoratet foreslår at dette skal koste 9000 kroner.

– Hensikten med ordninga er at overskuddet skal gå til trafikksikkerhetsarbeid, sier Heidi Øwre som er seksjonssjef i Vegdirektoratet.

Trolig vil ordninga være i drift fra våren 2017. I Sverige er det allerede registrert 17 837 personlige kjennemerker. Retten for ti år kosta 6200 svenske kroner. I Danmark er det 8000 kjennemerker, og prisen for åtte års eksklusivitet er 12 180 danske kroner.

Heidi Øwre foto Henriette E Busterud

Heidi Øwre i Vegdirektoratet.

Foto: Henriette E Busterud / Vegdirektoratet

Ikke fritt fram

I de andre nordiske landene er det mellom 500 og 2000 som søker om personlige skilt i året. Vegdirektoratet anslår at etterspørselen i Norge vil være mellom 500 og 1000 søknader i året.

I høringsforslaget står det at bilskiltet må være lesbart og at det er en begrensning på syv bokstaver og tall. Det blir ikke tillatt at man som privatperson kan ta bedriftsnavn med mindre det er ens egen bedrift.

Det er fritt fram for å bruke sitt eget navn om man ønsker det på bilen.

Bilskilt

I USA er det en lang tradisjon for personlige bilskilt.

Foto: GRUNTZOOKI/CREATIVE COMMONS

– Hva er støtende?

Vegdirektoratet sier og at det er heller ikke lov å komme med forslag som på en eller annen måte er støtende.

– Hva er støtende?

– Oi, det er litt vanskelig for meg å si her og nå. Vi vil se hen til hva våre naboland har lagt til grunn, og det finnes forskjellige lister over hva som kan være støtende. I tillegg vil det nok bero på en manuell vurdering i forbindelse med søknaden, sier Øwre.

– I den kjente serien Seinfeld så er det episode hvor Kramer får utdelt et skilt med teksten "ASSMAN". Vil det være tillatt?

– Det er litt vanskelig for meg å vurdere den søknaden her og nå, men vi vil nok påse at det ikke blir bilskilt som kan støte folk. Den er nok litt utsatt for å bli godkjent tenker jeg.

View this post on Instagram

#assman @mleeberry keeping it #kramer. #seinfeld

A post shared by Tim Berry (@imgoin2lukins) on

Personlig bilskilt
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix