Hopp til innhold

Sliter med juleangst

Selv om mange gleder seg til jul, er det ikke alle som gjør det. Artist Børge Pedersen slet med rus, og ville ikke møte sine egne barn i høytiden.

Børge Pedersen

Børge Pedersen hadde store problemer med rus, og gruet seg til å møte barna i høytiden.

Foto: Hilde Wormdahl / NRK

– Jeg har et ambivalent forhold til jula. Jeg hadde noen år med rus, og feiret ofte alene med fjordland og sølvguttene.

Børge Pedersen er for mange en kjent artist. Men livet har vært tøft til tider, spesielt med rusproblemer som han hadde i mange år.

Høytidene ble tunge, og jula ble vanskelig for han.

– Jeg feiret ikke jul sammen med barna. Jeg kjøpte gavene og hang de på døra med ønske om god jul. Det var triste tider.

– Juleangst

Rydde flasker

Over 150 000 barn gruer seg til jula på grunn av foreldrenes drikkevaner.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Desember er den måneden i året med mest alkoholforbruk i Norge, og over 150 000 barn her i landet gruer til høytiden på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Børge Pedersen sier det er vanskelig med jula til tider.

– Jeg kommer inn i en juleangst. Jeg tenker på den tiden jeg selv slet og hvor tungt det var. Når du er blakk gjør du alt for å kjøpe gaver til ungene dine. Jeg tror det gjelder mange det med juleangst.

Selv om han ikke møtte barna i jula, mente han det var det riktige valget.

– Du blir ganske egoistisk når man er i den situasjonen, men jeg valgte å gjøre det sånn fordi jeg mente det var bedre både for barna og for meg.

Så tenner vi et lys i kveld

Historien om Børge Pedersen kan du se i programmet 'så tenner vi et lys i kveld' på NRK 1 17.35. Programmet ledes av Odd Rune Wolden og Camilla Tjønn Thingvoll.

Foto: Morten Andersen / NRK

Lysere tid

Ting har heldigvis gått bedre for Børge Pedersen. Han er kvitt rusproblemene, og ser fram til å møte barna i jula i år.

– Jeg syns det er kjempekoslig, og jeg feirer ofte jul sammen med en kompis av meg. Så drar jeg til ungene og leverer gaver. Det er annerledes nå.

Hele historien kan du se på NRK 1 i kveld der adventsprogrammet "Så tenner vi et lys i kveld" starter 17.35.

Det første lyset i adventsstaken tennes på Kvilhaugen gård i Trondheim i kveld, vi tenner det for glede! Vi inviterer til hyggelig adventsstund med gjester, artister og publikum. Kveldens artist er Camilla Sky som fremfører tradisjonelle og mer moderne julesanger. Programledere er Camilla Tjønn Thingvoll og Odd Rune Wolden. (1:4)