Hopp til innhold

Undersøker middelalderbrønn

I 2014 fant arkeologene restene av en 800 år gammel birkebeiner i brønnen. Nå skal hele brønnen levningene ble funnet i undersøkes.

Gravemaskin klar for utgravingene på Sverresborg

Gravemaskinen og arkeologene er klare til å grave ut brønnen på Sverresborg de neste fire ukene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Arkeolog Anna Petersén ved brønnen på Sverresborg

Arkeolog Anna Petersén ved brønnen på Sverresborg som nå skal undersøkes nøyere.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Vi skal ta opp resten av skjelettet vi fant. I tillegg til skjelettet skal vi undersøke hele brønnen, sier arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning til NRK.

Omtalt i sagaen

Høsten 2014, etter ei ukes leting, sperret arkeologene opp øynene. Nede i brønnen på borgplatået på Sverresborg i Trondheim dukket noen beinbiter opp av gjørma i bunnen av brønnen.

Kunne det være restene av birkebeineren som er omtalt i sagaen om da baglerne inntok borgen til Kong Sverre i 1197?

«Baglarane tok alt godset som var i borga, og etterpå brende dei kvart eit hus som var der. Dei tok ein død mann dei fann der, og velte han ned i brunnen, og så førte dei stein i, til det var fullt. Dei sette bymennene til å bryte ned alle murane før dei skildest, og dei brende alle langskipa til kongen før dei fôr bort. Så tok dei i veg til Opplandet att, tykte og dei hadde vunni flust med gods.»

Testene av beinrestene viste at de var 800 år gamle og tilhørte en mann i 30-40-årsalderen.

– Det er helt klart at det skjelettet som ligger i brønnen med all sannsynlighet ble kasta ned i brønnen da baglerne inntok borgen, sier Petersén.

Her er de undersøkte skjelettrestene

Dette er beinrestene arkeologene fant under utgravingene på Sverresborg høsten 2014. Undersøkelser viser at de trolig tilhører birkebeineren som ble kasta i brønnen av baglerne i 1197.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Sverresmynt

Under utgravingene i 2014 måtte arkeologene gi opp å få ut alle beinrestene de fant. De lå vanskelig til og derfor ble kun nok bein tatt opp til å kunne bestemme hvor gamle de var og kjønn og alder på personen.

Nå håper de å få opp resten av levningene. I fire uker skal brønnen nå finkjemmes for mulige historiske skatter.

– Vi håper å kunne si mer om hvem denne personen var. Hvilke sykdommer hadde han, skader, hvordan levde han? Vi antar at han var død da han havna i brønnen, men det må man få bekrefta. Man kan ikke stole blindt på sagaen, sier Petersén.

Men det skal ikke bare letes etter bein. Alt som ligger i brønnen skal undersøkes. Det kan bli en del. For i 2014 oppdaga arkeologene at brønnen har blitt brukt som søppelfylling under krigen og i åra etter.

– Det ligger alt ifra tysk materiell fra krigen, til colaflasker og småmynter som er kasta ned i brønnen. Kanskje får vi en Sverresmynt? Det hadde vært fint, avslutter Petersén.

Skjelettet i brønnen

Skjelettet i brønnen ble første gang funnet i 1938, men ble aldri undersøkt skikkelig før de ble gjenfunnet i 2014.

Foto: Gerhard Fischer