Nye feil i pasientjournalen på St. Olavs hospital skal avverges og testing pågår, sa ledelsen i Helseplattformen under et styremøte tirsdag kveld.
Styret var samlet for å diskutere hvem som skal konstitueres som administrerende direktør i Helseplattformen, etter at Torbjørg Vanvik trakk seg med umiddelbar virkning torsdag i forrige uke.
Det ekstraordinære styremøtet ble lukket for media da dette ble tatt opp. Styrets leder og nestleder får nå fullmakt til å ansette ny konstituerende direktør.
Samtidig er Sintef i gang med dybdeintervju av helsepersonell ved St. Olavs. Forskerne skal følge innføringa av Helseplattformen i Midt–Norge for å lære av eventuelle feil som gjøres, skriver Dagens Medisin.
Helseplattform må teste mer
I forrige uke ble det kjent at 16.438 brev fra St. Olavs hospital ikke har kommet fram til mottaker.
– Vi er lei oss for de siste begivenhetene. Det er bekymringsverdig at helsepersonell ikke føler seg trygg på løsningen etter innføringen av Helseplattformen. Det sa viseadministrerende direktør Christer Mjåset i Helseplattformen under møtet.
– Den tilliten må vi få gjenopprettet. Løsningen er omfattende testet, men den er ikke godt nok testet på enkelte områder. Det er en sterk vilje i organisasjonen til å jobbe med å rette opp dette og forebygge at det skjer feil igjen, sa Mjåset.
Sykehusdirektør Grethe Aasved sier at det skaper mye bekymring og uro at det fortsatt er feil og mangler i systemet, fire måneder etter at Helseplattformen ble innført.
Ekstra ventetid for pasienter ved St. Olavs hospital etter innføringen av ny og felles pasientjournal.
Foto: Jøte ToftakerKrevende situasjon
Aasved sier at situasjonen fortsatt er svært krevende for sykehuset. Nå går en gruppe på ti legespesialister gjennom brev som har kommet på avveier.
- En gjennomgang av 6216 brev har avdekket at 21 brev inneholder informasjon, der forsinkelser kan ha medført konsekvenser for oppfølging av pasientene, står det i ei pressemelding.
- St. Olavs hospital har også organisert en egen oppfølging av de 3400 henvisningene som ikke har kommet frem til behandler. Det er for tidlig å si noe om konsekvensene av denne svikten.
- Helse Midt–Norge har vedtatt en systemrevisjon av Helseplattformen. Styret ved St. Olavs hospital ba mandag om at dette skjer så snart som mulig, for å avklare om det fortsatt er risiko for svikt med interne og eksterne brev som ikke kommer fram.
– Det er bekymringsfullt at brevene ikke har kommet frem. Heldigvis ser vi at mange pasienter likevel er ivaretatt gjennom annen kommunikasjon, sier sykehusdirektør Grethe Aasved.
USIKKERHET: Feil i Helseplattformen skaper usikkerhet blant ansatte. Her ved en dataskjerm på akuttmottaket på St. Olavs.
Foto: Jøte Toftaker / NRKForskning pågår
Forskere fra Sintef skal følge innføringen av Helseplattformen fram til 2025 for å finne ut hva som kan gjøres bedre.
På sikt er målet å kunne overføre lærdom til andre store, dyre og kompliserte IT-prosjekter som skal tas i bruk i Norge.
– Det er viktig å få førstehåndskunnskap, for det kan være vanskelig å skjønne hva som faktisk skjer ut fra medieomtalen. Det har vært utrolig mye oppstyr og fakkeltog. Vi prøver å innta en nøytral holdning, sier forskningsleder i Sintef, Line Melby til Dagens Medisin.
Opplæring i forbindelse med innføring av Helseplattformen på St. Olavs. Forskere ved Sintef skal forske på innføringen og intervjuer også ansatte.
Foto: Bent Lindsetmo / NRK