Hopp til innhold

Ser farger med ørene

En ny oppfinnelse under utvikling i Trondheim gjør blinde i stand til å oppfatte farger ved hjelp av lyd.

Ser farger med ørene

Her tester blinde Øystein Røysi og universitetslektor Dominik Osinski ut oppfinnelsen Colorophone. Røysi er frå Årdal, men er no busett i Trondheim.

Foto: Kjersti Anderdal Bakken / NRK

– Det ligger mye informasjon i farger, sier Dominik Osinski som er universitetslektor ved teknologisk fakultet, NTNU i Trondheim.

Han har laga en oppfinnelse som gjør at blinde kan oppfatte farger ved hjelp av lyd. Oppfinnelsen er en brille med kamera og øreklokker. Ved hjelp av en app omgjøres fargene i brillens synsfelt til lyd med ulike frekvenser.

Det kan hjernen tolke som farger. Metoden som koder fargene er enkel å forstå, sier Osinski.

Ideen fikk universitetslektoren mens han satt på bussen, og nå er en prototyp av oppfinnelsen klar. Den har fått navnet Colorophone.

Selvstendig

– Det er mange situasjoner der det er nyttig å se forskjell på farger, sier Øystein Røysi.

Han har vært blind siden han var to år, og førerhunden Cato er hans øyne til daglig.

Røysi jobber med bretting av klær på et vaskeri, men når tellekantene er på plass, så må han ha hjelp til å skille fargene på tøyet. Han drømmer om å få til det i framtida.

– Jo mer selvstendig jeg føler meg, jo bedre er det, sier han.

  • Ler mer om synshemninger her

Ser størrelse

Ser farger med ørene

Øystein Røysi hadde ingen problemer med å høre fargen på eplene.

Foto: Kjersti Anderdal Bakken / NRK

Øystein Røysi har fått prøvd ut oppfinnelsen Colorophone. NRK var med da Røysi og Osinski sjekka fargen på epler. Både røde, grønne og gule epler lot seg skjelne fra hverandre ved hjelp av lydsignalene.

– Det er kjempemorsomt å gå rundt å sjekke ting, sier Røysi. Han tilføyer at det bare er fantasien som setter begrensninger.

Oppfinnelsen har også gjort Røysi i stand til å oppfatte størrelse. Ved å sitte i sofaen og snu på hodet, fikk han inn ulike lydsignaler fra TV og vegg, og klarte da å danne seg et bilde av størrelsen på TV-en.

Håper på mer slik teknologi

Unn Ljøner Hagen

Unn Ljøner Hagen, er forbundsleder i Blindeforbundet

Foto: Jørgen Juul / Blindeforbundet

– Vi synes dette er banebrytende og spennende teknologi, sier Unn Ljøner Hagen, forbundsleder i Blindeforbundet, som har bidratt til denne oppfinnelsen med penger fra sitt forskningsfond.

Hun håper på at det vil bli forsket mer på slike teknologiske løsninger fremover.

– Kanskje vil vi se flere slike oppfinnelser og produkter i fremtiden som kan gi blinde en impuls om hvordan omgivelsene er. Dette åpner opp for nye muligheter i hverdagen, sier Hagen.

Solnedgangen

– Mange av våre gode minner er knytta til farger, for eksempel solnedgangen, det sier universitslektor Dominik Osinski.

Han håper nå at flere kan få oppleve både hav, himmel og sol gjennom Colorophonen. Målet er nå å lage en billig og brukervennlig Colorophone slik at mange blinde kan ta den i bruk.

Og blinde Øystein Røysi har fått en yndlingsfarge, nemlig grønt. Han beskriver lyden av grønt som den mest følsomme, midt i spekteret.