– Rekene har forsvunnet i de siste tre åra, sier Larsen fra Brønnøysund.
Han er ikke i tvil om hva han mener er årsaken: Midlene som brukes mot lakselus.
– Vi så det da en brønnbåt kom for avlusning. Den lå her i elleve dager og de dumpet lusegifta på rekefeltet. Reka forsvant. Dette var Helgelands beste rekefjord.
Ny forskning viser at legemidler mot lakselus er dødelig for rekene.
Foto: Renée Katrin Bechmann / IRIS Biomiljø– Tas ikke alvorlig nok
Varsler til Norges Fiskarlag og Mattilsynet har ikke ført fram.
– Vi blir ikke tatt alvorlig nok, sier han.
Derfor velger han sammen med Roald Dahl å anmelde Marine Harvest og brønnbåtrederiet, Rostein.
Anmeldelsen er sendt Nærøy lensmannskontor og vektlegger at brønnbåten Ro Master har sluppet ut avlusningsvann på områder utenfor merdene uten at båten har egen utslippstillatelse.
– Vi prøvde å få dem til å dumpe på land eller langt inne i fjorden, unna rekefeltene. Reka dør, så enten må vi få fiskerne som er igjen gi opp, eller vi må få gransket lovligheten i dette, sier Larsen.
Godkjente midler
Marine Harvest, som også er ansvarlig for brønnbåten, har ikke mottatt anmeldelsen og ønsker derfor ikke å kommentere innholdet ennå.
De har fått anmeldelsen tilsendt av NRK.
Marine Harvest mener hydrogenperoksid (H2O2) ikke er skadelig for miljøet og at de har handlet ut ifra sin utslippstillatelse, gitt av Fylkesmannen.
– Det er et godkjent middel mot lakselus og ingen undersøkelser viser at det har noen negativ innvirkning på miljøet, sier kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjetland.
Han påpeker at selskapets retningslinjer tilsier at tømmingspunkter skal være minst én kilometer unna kjente fiskefelt.
– Ved tømming skal også brønnbåten være i bevegelse, for å optimalisere fortynningshastigheten. Disse retningslinjene er innført som føre-var tiltak og ikke fordi vi mistenker at H2O2 kan være skadelig for miljøet, sier Hjetland.
Problemet vokser
Larsen kaller den høye bruken av lakselusmedisiner «en miljøskandale av dimensjoner».
Stoffene som brukes mot lakselus er ikke forbudt. Det er liten tvil om at oppdrettsnæringa i Norge kommer til å vokse betydelig de kommende årene, og med veksten øker sannsynligvis også medikamentbruken.
Ifølge offentlige tall, er det rundt 4000 merder med 400 millioner fisk langs kysten nå.
Fiskeridirektoratet er skeptisk
Fiskeridirektoratet opplyser at hydrogenperoksid regnes som det mest miljøvennlige lusemiddelet og raskt brytes ned til vann og oksygen, men at bruken nå har økt så mye at negative miljøeffekter ikke kan utelukkes.
Havforskningsinstituttet har uttalt at inntil vi har mer kunnskap om spredning og fortynning, må en ha en føre-var-holdning mot dumping av avlusningsvann med hydrogenperoksid, særlig i nærheten av rekefelt.