John Hallvard Lidal på Kyrksæterøra har 1500 dyr, og er en av mange som nå ber om besøk fra Mattilsynet etter de siste dagenes oppslag om mishandlede dyr.
– Jeg vil forsikre meg om at jeg driver slik det skal være, sier Lidal.
Noe han går ut i fra at han gjør i utgangspunktet. At næringa er i et negativt søkeøys er det ingen tvil om. Flere stortingspolitikere vurderer å fjerne den økonomiske støtta til pelsdyroppdretterene.
Skuffet over næringa
Gunnar Hynne i Mattilsynet i Orkdal treffer vi på telefonen. Han er på veg til en inspeksjon. Han er skuffet og irritert over de forholdene som er avdekket i pelsdyrnæringa.
– I ei så stor næring med så mange dyr er det mulig å finne skader som ikke er oppdaget i løpet av en dag eller to, men de bildene som viser skader som dyra har hatt i lang tid, avdekker forhold vi ikke kan leve med. Skadde dyr skal hjelpes, sier Hynne.
Han vurderer å bli tøffere i virkemiddelbrukeni framtida. I fjor innførte Mattilsynet flere hastevedtak mot næringa.
Pelsdyr i fangenskap mangler ben.
Foto: Nettverk for dyrs frihet/DyrebeskyttelsenBlitt bedre
Også Lidal er oppskaket etter avsløringene.
– Det er avdekket forhold som ingen kan leve med. Dette må opphøre. Jeg hilser strengere reaksjoner velkommen, sier han.
Hynne er på den andre sida også irritert over måten saken har blitt framstilt på.
– Pelsdyrnæringa har utviklet seg til det bedre de siste år. Det har skjedd mye, så mye at framstillinga av at ingen ting har skjedd siden avsløringene for et par år sida kom, er helt feil, sier Hynne.
Mange er kontrollert
I fjor kontrollerte han alle farmene i sitt område. I år har han så langt vært på halvparten av dem. Og kontrollene skjer på kort varsel.
– Jeg mener jeg har et godt bilde av hvordan situasjonen er, men jeg er jo der bare en eller enkelte steder to ganger i året, sier Hynne.
I løpet av de siste åra har han ikke funnet dyr som måtte avlives på grunn av skader mer enn 2 eller 3 ganger. Og på farmene er det ofte mange tusen dyr.