Hopp til innhold

De nordiske landene får felles militær uniform

Nordisk samkjøring gir samme militære tøy fra innerst til ytterst.

Forsvarets nye uniform

NY UNIFORM: Dette er den nye forsvarsuniformen «The Nordic Combat Uniform».

Foto: Forsvaret

Norge, Sverige, Danmark og Finland signerer en syvårskontrakt om felles uniformer. Et felles design på uniformene er en viktig milepæl for det nordiske forsvarssamarbeidet.

Uniformene skal ha likt grunnleggende design, med unntak fra de nasjonale kamuflasjemønstrene. De første leveransene starter mot slutten av 2022.

– Her er det snakk om nye uniformer fra innerst til ytterst, og jeg er veldig fornøyd med denne kontraktsigneringen. Kontrakten viser hvilke potensial som finnes for framtidige fellesanskaffelser i Norden, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Det er gjennom det nordiske forsvarssamarbeidet Nordic Defence Cooperation, også kalt NORDEFCO, at landene har kommet frem til at soldatene skal få felles uniform.

De har lenge hatt en ambisjon om at soldatene fra de ulike landene skal ha felles utstyr på øving og trening.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) gleder seg over signeringen med de nordiske landene.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

– Erfaring og lærdom av denne anskaffelsen kan være en døråpner for materiellsamarbeid på nye områder, som er i tråd med NORDEFCO Vision 2025. Visjonen handler om å forbedre nordisk materiellsamarbeid på sikt, sier Enoksen.

Syvårskontrakten har en verdi av 425 millioner euro, noe som tilsvarer rundt 4,28 milliarder kroner.

Les også Nå kan Forsvaret ta bilen din

Generalmajor Lars Christian Aamodt og Even Sæterøy Mannion

Positivt for samarbeid mellom landene

– Nå som kontrakten signeres, gir dette utsikter til å gjennomføre fellesnordiske anskaffelser i henhold til hvert enkelt lands behov på andre nye samarbeidsområder i framtiden, sier forsvarsministeren i en pressemelding.

Norge har vært en pådriver av dette prosjektet. Forsvarsmateriell, som er et av fire etater i forsvarssektoren i Norge, var de som ledet anskaffelsesprosessen.

– Hvert land signerer individuelle kontrakter med leverandøren, men det er Norge som har ledet anskaffelsesprosjektet, sier Enoksen.

Uniformene leveres av Oscar Pedersen AS, med Layers AS som prosjektleder. De har en samarbeidsavtale med fire underleverandører.

Underleverandørene bidrar med produksjon og materiale som er tilpasset nordiske værforhold og spesifikke krav over ønskede egenskaper til uniformen.

Les også Fly og passasjerer forsvant på dagen. Nå ber Ørland om hjelp.

Ørland Lufthavn