Hopp til innhold

Sliter med uønsket gjest i jordbæråkeren

I hele sommer har jordbærbonde Lars Arne Landrø slitt med en gjest som ikke betaler for jordbæra den spiser.

I jordbæråkeren i Lensvik har de fått en fast gjest. Den er imidlertid ikke så velkommen.

– Den har gått her stort sett hele sommeren. Vi har løpt etter og prøvd å jage den vekk, men nå har den blitt så tam som en sau omtrent, sier jordbærbonde Lars Arne Landrø.

Ofte hører man om jordbærbønder som sliter med dyr i åkeren, men da er det vanligvis dyr av den mindre typen, som snegler eller biller. I jordbæråkeren i Lensvik i Sør-Trøndelag har de derimot problemer med et større dyr, nemlig en elg.

– Når det er så bløtt som det er nå så er det vanligvis snegler vi har brukt å ha problemer med. Men vi har tydeligvis mer kontroll på dem enn elgen. Så akkurat nå er elgen det største problemet, sier Landrø.

– Røsker opp plantene

Landrø forteller at elgen ikke er noe real å ha i åkeren.

– Elgen røsker opp plantene og ødelegger ganske mye, sier Landrø, som også er bekymret for jordbærplukkerne som snart vil fylle åkeren.

Lars Arne Landrø

Jordbærbonde Lars Arne Landrø har ikke blitt spesielt glad i elgen, men han forteller at de har blitt i god form av å løpe etter den.

Foto: Ellen Flå / NRK

– Elgen er jo stor, så hvis den plutselig finner på at den skal snu seg og stange dem så er det litt betenkelig.

Til tross for flere forsøk på å holde den unna, som å henge opp ting i skogen like ved og å jage den bort, kommer elgen alltid tilbake. Nå er det ikke så mye mer man kan gjøre, sier Landrø.

– Eneste alternativet er vel å skyte den, men hvis jeg begynner med det så blir jeg vel sittende på Tunga resten av jordbærsesongen. Så jeg håper viltforvaltningen tar seg av det og kan avlive den, sier Landrø.

– Ikke noe vi forbinder med elg

Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Erling Johan Solberg, forteller at jordbærspising ikke er noe som forbindes med elg.

– Men det er jo ikke så mange plasser de kan forsyne seg av jordbær heller. Jeg har hørt om det tidligere, men om elgen har noen preferanser for jordbær vet jeg ikke, sier Solberg.

Erling Johan Solberg, NINA

Erling Johan Solberg er seniorforsker ved NINA, og har hjortedyr som et av sine kunnskapsområder.

Foto: Norsk institutt for naturforskning / NINA

Han anbefaler jordbærplukkerne å ikke komme for nærme elgen, selv om den virker tam.

– Er man tett på elgen og den viser aggressiv adferd er det grunn til å være forsiktig. Man bør aldri befinne seg for nærme en elg. Men løper den unna når man hoier og går mot den, så går det greit, sier Solberg.

Denne dagen har elgen allerede blitt jaget vekk to ganger fra åkeren til Landrø, og bonden har en teori om hvorfor den alltid kommer tilbake.

– Det er veldig god jordbær vi har, så det er vel derfor den kommer igjen!