Hopp til innhold

Derfor bør du spise mer jordbær

Jordbær er manges sommerfavoritt. Her er seks grunner til hvorfor du bør spise masse bær i sommer.

Ekspertene mener at du kan spise så mange jordbær du vil, fordi det er sunt.

SE VIDEO: Du kan spise så mye jordbær du vil. Foto/redigering: Hans Ola Hevrøy/ NRK

Endelig har de søte, røde smaksbombene kommet i butikken. Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, forteller at den norske jordbærsesongen startet to uker tidligere enn normalt, på grunn av gode vekstvilkår med mye sol, og riktig temperatur.

Hun regner med at salget av de norske jordbærene vil starte for fullt i begynnelsen av juli, og at sesongen vil vare langt ut i august.

Lurer du på hva som er de beste grunnene til å spise mye jordbær i sommer? Dette sier ekspertene:

1. Like mye vitamin C som i appelsin

Fire jordbærkurver

De små, røde bærene har mye vitamin C.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Ifølge forsker Kjersti Aaby inneholder jordbær mange nyttige næringsstoffer, som vitamin C, folat og mineraler.

– Jordbær inneholder omtrent like mye vitamin C som appelsin, sier Aaby.

Hun har blant annet forsket på innholdsstoffer i bær, ved matforskningsinstituttet Nofima.

– Frukter som inneholder vitamin C, som appelsiner og klementiner, smaker ikke så godt på sommeren. Det gjør jordbær til et godt alternativ for å få i seg vitaminet, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog for Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at vitamin C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, øker opptaket av jern og er bra for huden. Ifølge Nasjonal digital læringsarena, er vitaminet også et antioksidant og viktig for kroppens utvikling av celler og vev.

2. Helsefremmende antioksidanter

Jordbær

Jordbær inneholder helsefremmende antioksidanter.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Jordbær inneholder mye antioksidanter, som er viktig for cellene våre:

– Antioksidanter beskytter cellene våre og ufarliggjør frie radikaler, som vi blant annet får i oss gjennom forurensning, sier Tine Sundfør.

I henhold til Helsenorge.no tyder forskning på at antioksidanter kan redusere faren for en rekke sykdommer.

– Det er mer antioksidanter i bær enn i frukt. Det er også mer antioksidanter i villjordbær enn i de som dyrkes i hagen, sier Sundfør.

Kjersti Aaby forteller at polyfenol er et svært sterkt antioksidant, og et viktig næringsstoff i jordbær. Det gir jordbærene farge, og har mange helsebringende effekter.

– Jordbær er et sunt bær, og det er vist særlig positive effekter for hjerte- og karsykdommer, sier Aaby.

Hun forklarer at en dårlig kolesterolbalanse kan øke sannsynligheten for å utvikle hjerte- og karsykdommer, og at polyfenol fra jordbær kan gi en bedre balanse.

Bæret kan også hindre blodsukkerheving, og senke høyt blodtrykk.

Ifølge Aaby kan jordbær også påvirke aldringsprosessen. Når mennesker eldes blir den kognitive effekten, altså evnen til innsikt, oppfatning og tenkning, svekket. Hun forteller om et studie som viste at prosessen senkes med 2,5 år for mennesker som spiser mye jordbær. Studier tyder også på at jordbær er bra for hukommelsen.

3. Viktig for gravide

Gravid og jordbær

Folat, som finnes i jordbær, er bra for fosteret.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Jordbær inneholder dessuten innholdsstoffet folat, som er et viktig B-vitamin for kroppen:

– Alle kvinner som ønsker å bli gravide bør spise folat, det bidrar til at barnet blir friskt, sier Andersen.

Ifølge Norsk helseinformatikk er folat en viktig byggestein for fosteret, og et lavt nivå av næringsstoffet kan føre til at barn blir født med ryggmargsbrokk. Folatmangel blant voksne gjør at blodprosenten blir for lav, og kan føre til psykiske symptomer og forstyrrelser i nervesystemet.

4. Bra for fordøyelsen

Jordbær

Fiberet i jordbærene er bra for fordøyelsen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Jordbær inneholder fiber som er bra for fordøyelsen, og holder magen i gang, forteller Tine Sundfør.

– Mange spiser lite grovt brød om sommeren, og da kan det være bra å spise mye jordbær, sier hun.

Sundfør forteller at fiber er mat til de snille bakteriene i tarmen vår, prebiotika. Disse bakteriene har mange gode effekter for kroppen, og er også bra for immunsystemet. Ifølge Norsk helseinformatikk kan fiber hindre forstoppelse, redusere risikoen for tarmkreft, senke kolesterolet og gi bedre kontroll over blodsukkeret.

5. Lite kalorier

Jordbæri kurv

Til tross for at jordbærene smaker godt, inneholder de lite kalorier.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Hvis du er opptatt av matens kaloriinnhold, kan Tine Sundfør fortelle deg at:

– Jordbær inneholder lite kalorier. Hvis man skal sammenligne kaloriinnholdet i jordbær med sjokolade, har jordbær omtrent 40 kalorier per 100 gram og sjokolade har 500, sier ernæringsfysiologen.

Kjersti Aaby forteller at jordbær inneholder litt fruktsukker. Jordbær inneholder en like stor del fruktose og glukose, og det gjør opptaket av fruktsukkeret mer effektivt.

– Bær er veldig sunt, og inneholder mindre sukker enn frukter som appelsin og eple, sier forskeren.

6. Vi blir lykkelige

Hender og jordbær

Jordbær er en sommerfavoritt for store og små.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Camilla Andersen mener at den viktigste grunnen til å spise jordbær er at det smaker godt, ikke at bærene inneholder mange næringsstoffer.

– Når jordbærsesongen er her, er den her for å nytes. Sesongen er så kort at du kan spise så mange jordbær du vil, sier Andersen.

Kjersti Aaby anbefaler at man spiser jordbær jevnt gjennom dagen, istedenfor å spise en veldig stor dose. Kroppen trenger nemlig jevnlig påfyll av bærets innholdsstoffer.

– Jordbær fungerer litt som godteri for kroppen, og det er bevist at man blir kvikkere rett etter å ha spist bær, sier Aaby.

Ifølge Aaby vil jordbær også ha god helseeffekt når de har vært fryst. Vitamin C er et sårbart vitamin, men det bevares likevel i fryste bær. Når syltetøyet kokes derimot, kan vitaminet forsvinne på grunn av varmen.

– Jordbær er et godt alternativ til noe usunt hvis du vil kose seg. Mange har gode minner knyttet til jordbær, og blir lykkelige av å spise det. Det er helsefremmede i seg selv, sier Tine Sundfør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)