Hopp til innhold

Erlend kommer seg ikke inn i Tacloban

Erlend Johannesen i Streetlight jobber på spreng for å komme seg inn i den tyfonherjede byen Tacloban. Målet er å starte oppbyggingen av et nytt barnehjem så fort som mulig, men fortsatt er det både vanskelig og utrygt å reise inn i byen.

Erlend Johannesen

Bare grunnmuren står igjen av studiesenteret ved barnehjemmet til Streetlight i Tacloban på Filippinene. Erlend Johannesen jobber iherdig fra naboøya Davao for å komme i gang med oppbyggingen så fort det lar seg gjøre.

Foto: Montasje NRK/ privat

– Erlend arbeider intenst og har fullt fokus på å komme seg inn i byen. Han er tent, gira og veldig innstilt på å gjenreise barnehjemmet så fort som mulig. Det er ingenting som bremser ham nå, sier styreleder i Streetlight, Robert Hoven, til NRK.

Feiret jul med barnehjemsbarna

30-åringen fra Trondheim befinner seg i byen Davao sør på Filippinene. Herfra prøver han etter beste evne å organisere arbeidet med å bygge opp et nytt barnehjem på naboøya i byen Tacloban.

Iveren etter å komme gang har vært så stor at trønderen har framskyndet reisen to ganger. Den opprinnelige planen var at han og familien skulle reise til Filippinene på nyåret, men fikk flyttet reisen til mellomjula.

Da heller ikke dette ble raskt nok, pakket familien like godt kofferten 22. desember og fikk feiret julaften i Davao.

– Erlend og familien har feiret jul på barnehjemmet hvor de evakuerte barna fra Streetlight nå bor. Det har vært en fin feiring, men for Erlend handler det nå om å komme i gang med byggingen, sier Hoven.

Driver nødhjelp i Tacloban

Robert Hoven, styreleder i Streetlight

Styreleder Robert Hoven i Streetlight håper barnehjemmet står ferdig i juni.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Selv om oppryddingsarbeidet etter tyfonen har kommet i gang, er ødeleggelsene så store at det fortsatt er vanskelig å komme inn i Tacloban og stedet der barnehjemmet en gang sto.

– Det er vanskeligere å komme inn i byen enn vi trodde. Erlend jobber nå med å skaffe transportmidler. Han leter også etter et permanent bosted til familien i nærheten av Tacloban. Det er for utrygt å bo i selve byen, så det er mye logistikk som må på plass før de kan reise inn, forteller Hoven.

Erlend og familien følger nyhetsbildet fra Tacloban tett, og det kommer fortsatt meldinger om gater som ennå ikke er ryddet for lik og bygningsmasse.

– Det vi vet om våre folk er at et par av sosialarbeiderne som ble igjen i byen etter tyfonen har startet med utdeling av vann og mat i regi av Streetlight. Så i dag har vi operativ drift med en del nødhjelp i byen.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

Her klamrer Erlend Johannesen og barna seg fast for livet under tyfonen. Erlend filmet noe av dramatikken, og har gitt NRK tilgang til opptakene.

Barnehjem til skolestart

Rundt 70 barn ble evakuert fra Tacloban etter tyfonens herjinger i november i fjor. Barnehjemmet ble jevnet med jorden og bare grunnmuren sto igjen etter at "Haiyan" hadde rast fra seg.

Barna oppholder seg nå ved et barnehjem i provinsen Davao.

– Foreløpig har ikke barna noe sted å bo i Tacloban. Målet er at de skal være tilbake til skolestart i juni.

Første prioritet for Erlend Johannesen når han slår seg ned utenfor byen vil være å finne ut hvor Streetlight skal sette opp det nye senteret og meisle ut planene for hvordan senteret skal bygges opp.

Allerede i sommer hadde organisasjonen planer om å utvide kapasiteten. Det gamle barnehjemmet var et kontorbygg organisasjonen leide, og resten av bygningene var av en slik art at de ikke tålte belastningene av tyfonen.

Senteret hadde også et studiesenter og et mindre legesenter.

– Planene framover er at kapasiteten skal utvides. Både barnehjemmet og den medisinske avdelingen skal oppgraderes, sier Hoven.

Se bildene fra barnehjemmet etter tyfonen i bildegalleriet under:

Eksperthjelp fra Norge

Det nye barnehjemmet skal settes opp i betong. Lokale krefter skal stå for byggingen, mens organisasjonen henter inn norsk kompetanse når det kommer til arkitektur og byggteknikk.

– Vi må tenke på at vi skal bygge noe som tåler å stå i en storm. Noe annet hadde vært uansvarlig i den situasjonen vi er i nå, sier Hoven.

Over 6000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen, og fremdeles er mange savnet. Tallene på hvor mange barn som nå er foreldreløse er usikre.

– Før tyfonen var det rundt 140 foreldreløse barn i Tacloban. I tillegg kommer barna som bor i slummen, og som driver rundt i gatene fordi foreldrene verken har råd til mat eller skolegang.

– Vi må anta at det er flere gatebarn nå enn før tyfonen. Byen trenger et barnehjem mer enn noen gang, sier styrelederen.

Norsk livssynsserie.
Erlend Johannesen var en vanlig 21-åring i Trondheim, men gjorde et uvanlig valg. Etter et besøk på Filippinene fikk han en sterk trang til å hjelpe. Han forlot Norge og etablerte sitt eget hjelpearbeid på Filippinene. I løpet av åtte år gir "Streetlight" bistand og omsorg til om lag 100 barn. Det betyr så mye å kunne bruke livet til noe mer enn seg selv, sier Erlend Johannesen. Sesong 3. (10:11)