NRK Meny
Normal

Klarer ikke å bo alene etter Utøya

Det er på dagen to måneder siden Utøya-massakren. For flere er det nå tilbakeblikkene kommer. Og de kan være tøffe.

Lisa Marie Husby, fylkessekretæren i Nord-Trøndelag AUF

– Det var som å skru på en bryter. Jeg ble utrygg da jeg flyttet tilbake til hybelen, sier Lisa Marie Husby, fylkessekretæren i Nord-Trøndelag AUF.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Fylkessekretæren i Nord-Trøndelag AUF er på flyttefot. Hun vil ut fra hybelen midt i Steinkjer og hjem til familien på Orkanger.

– Det har gått to måneder etter Utøya og jeg har forstått at det ikke er den beste tida å bo alene. Jeg savner noen å bo sammen med, sier Lisa Marie Husby stille.

Og hun er ikke alene om å føle utrygghet.

Mange minner

Hun har så mange minner, vonde, men også gode. 22. juli-generasjonen er blitt et begrep. Hun ser på bilder fra tida like før alt startet. De siste gode minnene fra denne dagen. Hun viser oss bildene.

– Det var jeg og venninna mi som hadde vakt i kiosken den dagen og vi laget reklame. Vi reklamerte med at vi hadde mye godt. Vi starter på jobb klokka halv fem og vi håper du vil komme, skrev vi.

Minner Utøya

Mange gode og mange vonde minner fra Utøya.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Verre nå

I stedet var det akkurat da det begynte, det som skulle forandre så mange unge menneskers liv for bestandig, også hennes. Og tomheten er verre nå, enn da.

– Det er vel det når du begynner å merke at de du mistet ikke er der. I tida etterpå har det skjedd så mye, men nå merker vi at han som gikk bort skulle vært med på det møtet, at hun som døde skulle vært med på den festen Det verste er at vi nå virkelig forstår at vi ikke skal møte dem igjen.

Utryggheten sliter

Følelsene av utrygghet kom brått og sterkt etter at hun flyttet hjem på hybelen.

– Det har gått mye opp og ned, men jeg har vært sammen med mye folk hele tida så langt. Da jeg satt her i går kveld alene var det som å skulle på en bryter. Det var som om det virkelig gikk opp for meg hva som hadde skjedd. Jeg har nesten ikke grått etter Utøya, I går kom det, jeg gråt mye og lenge.

Nettene er tunge

Nettene er verst. Det er først og fremst nettene aleine på hybelen hun må bort fra.

– Jeg merker at jeg ikke tør å ligge her. Jeg låser soveromsdøra og har på lyset når jeg klegger meg. Jeg føler meg ikke trygg, jeg må hjem til mamma nå, sier 20 år gamle Lisa Marie Husby.

Minner fra Utøya

Minner fra Utøya

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.