Regjeringen er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre for å få flertall for endringene som Listhaug ønsker å gjennomføre.
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpixTall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en nedgang på 24 prosent i siste kvartal i fjor målt mot samme kvartal året før.
Nedgangen tilsvarer over 38.000 kvadratmeter, noe fagfolk mener kan utgjøre et fall på nær 700 millioner kroner, skriver Nationen.
Traktorsalget falt 10 prosent i samme kvartal, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. For traktorsalget utgjør dette en salgssvikt på rundt 40 millioner kroner.
– Kjøpene sitter langt inne
Det er tegn på at bøndene setter bremsene på for investeringer etter regjeringsskiftet, mener bransjen.
– Vi mener at det tar lengre tid å få på plass investeringsavgjørelser og vi kan ganske sikkert si at kjøpene sitter langt inne. Sett fra bransjens side spiller landbrukspolitikken selvsagt en rolle for kundene våre, sier administrerende direktør Gunnar Thorud i Ak-Maskiner og styremedlem i Traktor- og Landbruksmaskinimportørenes forening (TLIF).
– Bøndene er avhengige av forutsigbare vilkår. Den siste tiden har det blitt mer usikkert. Det virker nok inn på bøndene, fortsetter han.
Øker ikke tilskuddet til bøndene
Det er også nylig blitt kjent at landbruksminister Sylvi Listhaug ikke kommer til å øke tilskuddene til bøndene fra dagens nivå på 13 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør.
I stedet for å øke tilskuddene, vil hun gjøre det mer lønnsomt å være bonde på heltid. Virkemiddelet er å øke konsesjonsgrensene.
Konsesjonsgrenser er et maksimumsnivå som begrenser hvor mye den enkelte bonden kan produsere.
Listhaug vil øke melkekvotene og andre konsesjonsgrenser for å øke jordbruksproduksjonen i Norge.