NRK Meny
Normal

Historisk septembervarme

September er allerede notert som den varmeste noen gang i Trøndelag.

Høyball i åker

Sommer i september. De ekstra varmegradene i årets niende måned, ga ny rekord i Trøndelag.

Foto: Frank May / NTB scanpix

I Meråker er 14 dager så langt i september registrert med over 20 varmegrader. Det defineres som sommerdager, og slikt godvær i årets niende kan gi fordeler for både folk og fugl.

Søndag ble det målt over 20 grader sju steder i Trøndelag, og varmest var det på Værnes hvor nåla stanset ved 21,8 grader. Hakk i hæl kom Kvithamar og Frosta.

Mer og oftere ute

Utmarkskonsulenten i Meråker kommune, Anne Haneborg, synes det har vært merkbart varmere i september.

– Det har vært fine dager utendørs, og særlig på ettermiddagstid merker man at temperaturen har vært høyere enn vi kanskje forventer i september.

Utmarkskonsulenten tror den varme seinsommeren også merkes også i bær og soppskogen.

– Min egen erfaring er at sesongen forlenges noe. Jeg ser ellers at gresset gror villig fremdeles. Det kan jo dessuten ligge an til at er blir triveligere å drive jakt, for ikke å nevne det å sitte på post under elgjakta. Også har det vært enda hyggeligere å være sauebonde under slike værforhold, medgir Haneborg.

Les også: Vær og uvær i Trøndelag

Kjøligere igjen

Statsmeteorolog i Bergen, Steinar Skare, er imidlertid ikke så veldig optimistisk med henblikk på varm trønderluft framover.

– Det er nok gjort med varmen i denne omgang, og slik det ser ut nå forventer vi en halvering av den sommerlige temperaturen omkring 20 grader. Omkring 10 grader med en del skyer og nedbør er mer sannsynlig denne uka, sier Skare.

Drøyer vekstsesongen

Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag bondelag mener bønder flest drar fordel av en sommerlig september.

Asbjørn Helland

- Vi aner en våtere, villere og varmere værtype. Den gir både fordeler og ulemper, mener Bondelagsleder i Nord-Trøndelag, Asbjørn Helland.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Tørt mildt vær er en fordel for alt som skal høstes. Men behagelig seinsommertemperatur hører nok samtidig til det store bildet som gir våtere, villere og varmere vær. Det ser ut til at nedbørsmengdene er større og mer intensive når regnet først kommer. Dermed går det lengre tid før man kommer seg ut på åkeren igjen, uten å ødelegge jorda.

– Det gir oss mulighet til å satse på mer ytelsesrike sorter, som gir større avlinger. Vi ser for eksempel at en tredje slått av gress til fôr er vanligere nå enn før.

Mer mat for fuglene

Ornitolog Magne Husby ved Nord universitet er nokså sikker på at en varm september endrer trekkfuglenes vaner. Men at enkelte arter får mer mat å velge i, er hevet over tvil.

Kortnebbgås

Varm høst gir mer mat til en del fuglearter, men endrer neppe på trekkfuglenes vaner, sier ornitolog Magne Husby. Her representert ved kortnebbgåsa.

Foto: Per-Ivar Nicolaisen

– Jeg så nettopp en flokk på drøyt 70 sidensvans som brukte tida på å fange insekter. Det er ikke vanlig nå på høsten, og gir en indikasjon på at årets høst er mildere enn vanlig, og med rikere innsektliv enn Sidensvans pleier vanligvis å måtte ty til rognebær og lignende føde på denne tida