Kjøpte 50 brød for å hjelpe bøndene

Audhild Slapgård møtte opp på den lokale butikken tirsdag og kjøpte 50 brød. Hun handler i sympati med bøndene.

Hamstrer 50 brød

Audhild Slapgård valgte å kjøpe 50 brød i lokalbutikken i dag. Håpet er å tømme hyllene.

Foto: Bjørn Solli/NRK

Rasjonering på brød i Trøndelag

Dette skiltet henger ved brøddisken inne i en Rema 1000-butikk i Verdal.

Foto: Bjørn Solli/NRK

Bøndene har tidligere varslet at de fra tirsdag av ville blokkere melanleggene og forsøke å skape kaos i brødhyllene i norske butikker.

Målet med «Aksjon Brødstopp» er å få folk til å hamstre brød, slik at brødhyllene blir tomme.

Handler i sympati

Audhild Slapgård valgte i dag å handle 50 brød på den lokale butikken i sympati med bøndene. Hun håper butikkene går tomme og at folk får kjenne på følelsen.

– Jeg er avhengig av godt, norsk brød. Håpet er at dette bidrar til å tømme butikkhyllene. Jeg støtter bøndenes aksjon, sier Slapgård til NRK.

En av kassadamene ved butikken bekrefter overfor NRK at det foregår hamstring, men at ingen andre enn Slapgård har handlet så mange brød. De fleste holder seg til rundt tre eller fire brød.

– Vi merker pågangen i dag, handlevognene er til tider fulle av brød, sier Lill Tove Myrvold som jobber i brødavdelingen på Mega i Verdal.

– Tomt for brød

Klokka halv tolv tirsdag formiddag var det tomt for brød ved en av Rema 1000 sine butikker i Trøndelag.

– Hamstringen begynte mandag kveld da folk fikk høre på nyhetene at ei eventuell brødkrise kunne komme, sier butikksjef ved Rema 1000 på «Boby'n» i Verdal, Lars Røstad til NRK.no.

Nå har han hengt opp et skilt ved brøddisken som oppfordrer folk til å handle kun 2 brød per person. Butikken har valgt å innføre brødrasjonen av hensyn til kundene.

– Jeg vet ikke hvor lenge brødforsyningene kommer. Ifølge bakeren vår har han nok til å produsere ei stund framover, men vi står jo i fare for å gå tom, sier Røstad.

De har sikra seg med ekstra forsyninger av brød med lang holdbarhetstid.

– Disse brødene er ikke like populære, men holdbarhetstiden er på omtrent 14 dager, og da har vi et ekstra tilbud til kundene, sier butikksjefen.

(Saken fortsetter under radiosaken)

HØR: Brødkaos i butikken

– Bestillt litt ekstra brød i dag

Regiondirektør i Rema 1000 Midt-Norge, Brynjar Hovstein, sier det er opp til hver enkel butikksjef å bestemme om de vil ha regler for brødkjøp. Dette er ikke ei bestemmelse som kommer fra regionalt hold.

– Dette kan kjøpmannen bestemme selv. Dersom han ser at det er en viss fare for å gå tom, så må han gjøre det han føler er best for å møte kundenes behov, sier Hovstein til NRK.

Han vet ikke hvor mange butikker i regionen som har innført brødrasjonen.

– Vi har fått noen meldinger hvor representanter fra bondelaget har vært på besøk og handlet en del brød, i tillegg til andre varer, men jeg tror de fleste kjøpmenn har bestillt litt ekstra brød til i dag, sier Hovstein.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Fredagens trønderske TV-nyheter

Fredagens trønderske TV-nyheter