Hopp til innhold

Bøndene har startet brødaksjonen

Over hele landet vil bønder tømme butikkene for brød i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret. I første omgang blokkerer de fire møller.

Blokkering av mølla i Buvika

Barrikadene utenfor mølla i Buvika i Sør-Trøndelag ble satt opp klokken 05.00 i morges. I første omgang er det fire møller i landet som blir blokkert.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

– Vi vil stoppe utkjøringa av matmel for å vise at brød i butikkene ikke er en selvfølge, sier Jon Gisle Vikan, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag til NRK.no.

Barrikadene utenfor mølla i Buvika i Sør-Trøndelag ble satt opp klokken 05.00 i morges. I første omgang er det fire møller i landet som blir blokkert.

Aksjonene kommer etter at det lørdag ettermiddag ble brudd i jordbruksforhandlingene , da avstandene mellom partene var for store.

– Planen er å holde døgnvakt framover. Vi vet ikke hvor lenge vi må stå. Men vi ønsker ikke å ødelegge 17. mai, så da tar vi fri, sier Gisle.

– Ulempe for egen bedrift

Med to traktorer, en bil og en menneskelig barrikade i innkjørselen til mølla, håper de på en vellykked protest.

Mølla er eid av Fellesskjøpet og det er bønder som eier Fellesskjøpet.

– Ja, vi skaper ulempe for egen bedrift. Men det er den eneste muligheten vi har til å vise at vi mener alvor, sier Gisle.

Staten var villig til å gi bøndene 17.000 kroner i inntektsvekst i årets jordbruksforhandlinger . Det har NRK fått bekreftet fra regjeringshold. Da bøndene forsto at dette var statens øverste grense, brøt de forhandlingene.

– Foreløpig ingen problemer

Og snart kan butikkene bli tomme for brød. De fire anleggene som skal blokkeres er Vaksdal ved Bergen, Buvika ved Trondheim, Skien i Telemark og Bjølsen i Oslo.

– Vi beklager at dette kan blir en ulempen for folk flest.

Ifølge Gisle har de en god dialog med ledelsen for mølla.

– De forstår hvorfor vi gjør dette. De som har komme tidlig på jobb har stoppet opp, og ønsket oss lykke til, sier Gisle.

– Håpløs aksjon

Handelsnæringa kallar det ein håpløs aksjon som bare skaper hysteri blant vanlege folk.

Direktør Thomas Angell i Virke Handel mener dette er skremselspropaganda fra bøndenes side.