Hopp til innhold

Gullfunn i søppelcontainer

Renholdsarbeider fant sjelden og unik gitar i en container på avfallsanlegg.

Video Gullfunn i søppelkonteiner

I restavfallet lå en halvakustisk Jasel-gitar, laget av fiolinbygger Odd P. Jacobsen i Trondheim en gang mellom 1939 og 1954.

Det var en helt vanlig dag på jobben på servicetorget til Innherred Renovasjon i Levanger for Knut Ola Rindsem. Helt til han fant noe av det som interesserer han aller mest. I en container for restavfall lå det en gitar, og det var ikke en hvilken som helst gitar.

– Jeg har alltid vært interessert i gitarer og dette var en sjeldenhet. Han som kastet den har vel rydda et sted og ikke hatt bruk for den og han har nok ikke visst den kultur- og musikkhistoriske verdien den har, sier Rindsem.

En Jasel-gitar

Knut Ola Rindsem

Nede i en container for restavfall lå den unike gitaren.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Gitaren er helt uskadet, ser ubrukt ut og lå i spesialtrekk nede i containeren. Det er en halvakustisk Jasel-gitar, laget av fiolinbygger Odd P. Jacobsen i Trondheim en gang mellom 1939 og 1954.

– Jeg hadde jo hørt om Jacobsen, han er jo mest kjent som fiolinbygger, men gitaren er et flott instrument med kjempegod lyd, sier Rindsem.

– Dette er en kulturskatt

Han fant fort ut at gitaren var for fin til å bli solgt på gjenbrukstorget for en hundrelapp. Sjøl har han samlet mange gitarer, men ville ikke nytte anledningen til å skaffe seg enda en.

– Jeg syns denne er så spesiell at den bør tas vare på for ettertida. Den er for fin til å henge på en vegg og kanskje komme bort med tida, sier Rindsem.

Han kom til at Rockheim, Det nasjonale senteret for pop og rock i Trondheim, måtte være stedet for instrumentet. Der ble rockhistoriker Terje Nilsen svært glad for å bli kontaktet.

– Dette er en kulturskatt som hele landet bør være glad for at det blir tatt vare på. Norskproduserte gitarer er av stor interesse for Rockheim og denne vil få et meget godt hjem her på Rockheim, sier han.

– Mye verdifullt havner på dynga

Terje Nilsen, Rockheim

Terje Nilsen er rockhistoriker ved Rockheim.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Nilsen har jobbet med innsamling av instrumenter i mange år og vet at mye med stor kulturhistorisk verdi havner på søppeldynga.

Det er særlig når det ryddes i dødsbo at både spennende instrumenter og platesamlinger forsvinner.

– Det er helt tragisk! Altfor mye havner på dynga fordi slektninger ikke forstår verdien av det de rydder vekk, sier historikeren.

Han ønsker at folk tar kontakt dersom de har musikkhistoriske gjenstander de ønsker å kvitte seg med.

– Det er jo mye bedre at slike ting får et godt hjem på Rockheim enn at de havner i søpla eller blir stuvet bort i et kott, sier han.

Men et funn tilsvarende gitaren som Knut Ola Rindsem fant i restavfallet i Levanger regner han ikke med å få med det første.

– Vi har aldri tidligere fått et tilbud med så stor musikk- og kulturhistorisk verdi som den Jasel-gitaren, sier han.

Rockheim

Jaselgitaren vil bli tatt godt vare på ved Rockheim, der den kommer til å bli brukt i forskjellige utstillinger.

Foto: Ole Kr. Tangen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.