NRK Meny
Normal

Fra pleiehjem til hybelhus

Nå får boligløse utenlandsstudenter fra Europa hybeltilbud i det nedlagte alders- og sykehjemmet på Persaunet i Trondheim.

Persaunet

Det nedlagte alders- og sykehjemmet på Persaunet i Trondheim, har nå blitt til studenthybler for utenlandske studenter.

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK

– Det er fint å bo her. Det er fint å dele plass med så mange studenter fra flere land, så det blir ganske internasjonalt, sier den tyske studenten Felix Baumann som skal studere på NTNU frem til jul.

Han er en av mange utenlandske studenter som skal studere i Trondheim. Men ikke alle greier å skaffe seg hybel i byen. I 2010 var 400 internasjonale studenter uten bolig i Trondheim.

I år får utenlandsstudenter fra Europa altså tilbud om tak over hodet i det nedlagte alders- og sykehjemmet på Persaunet.

Satt opp til dagens krav

Tilbudet åpnet 13. august, og her får studentene tilbud om dobbeltrom. Det er enkel standard, og som andre studentboliger har de felles kjøkken, bad og oppholdsrom.

– Vi har byttet ut sykehussenger med rammesenger, men har beholdt en del av de gamle nattbordene og lampene. Låssystemet og brannvarslingssystemet er byttet ut, så det er satt opp til dagens krav, sier boligsjef i Studentsamskipnaden i Trondheim, Synnøve Hammer.

Persaunet

Lokalene i det gamle pleiehjemmet skal nå huse 161 utenlandsstudenter.

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK


Tar imot 161 studenter

Studenthjemmet er kommet i gang gjennom et samarbeid mellom Studentsamskipnaden i Trondheim, StudentbyEN og NTNU. Til sammen vil det bli 161 studenter når alle er på plass.

– Jeg har inntrykk av at ungdommene er veldig positive. Vi jobbet mye før semesterstart for å få det klart, og vi ble møtt med et smil av studentene som kom. Mange ville hjelpe til og ta i et tak for å få det ferdig.

Det sier miljøterapaut Tommy Danielesen, som har i oppgave å tilrettelegge og hjelpe utenlandsstudentene i sitt nye hjem.

Møter flere studenter

Det sosiale er en stor del av det å være student. Synnøve Hammer i Studentsamskipnaden, sier de har aktiviteter også for de som har flyttet inn på Persaunet.

– Vi inviterer studentene her til aktivitetshuset på Moholt Studentby som ikke er så langt unna. Der har de også vaskeriet sitt, så når de vasker klær inviterer vi dem til å være med på ulike aktiviteter sammen med både norske og internasjonale studenter, sier Hammer.

Felix Baumann fra Tyskland håper å møte flere norske studenter når semesteret starter for fullt.

– Jeg har ikke møtt så mange fra Norge frem til nå, men håper og tror det vil endre seg etter hvert.

Møttes via facebook

Før studenststart opprettet Studentsamskipnaden en facebook-side for de som skulle bo på det nye studenthjemmet på Persaunet.

– Der startet de tidlig med å bli kjent med hverandre. De begynte også å planlegge sosiale aktiviteter i starten av botiden sin her.

Felix Baumann

Felix Baumann fra Leipzig i Tyskland skal studere på NTNU fram til jul. Han er godt fornøyd med hyblehuset på Persaunet.

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK