Hopp til innhold

Eksplosiv økning i utenlandsstudenter

3000 flere studenter fra utlandet vil til NTNU i år enn i fjor. Det er spesielt søkertallet fra Iran som har eksplodert.

NTNU i Trondheim

Den store økninga av utenlandske søkere ved NTNU har trolig sammenheng med at studiene fortsatt er gratis.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Årsaken er antakelig at Norge er alene om å tilby gratis universitetsutdanning etter at Sverige i fjor høst forlange at studenter fra land utenfor EØS-området betaler hele utdanningen selv, Universitetsavisa.

I tørre tall har utenlandske søkere ved NTNU vokst fra 8000 i fjor til 11000 i år. 7000 er studenter som betaler oppholdsutgifter selv og 4000 er kvotestudenter gjennom bistandssystemet. Selve studiet er fortsatt gratis.

Få vestlige søkere

De fleste selvfinansierte søkerne kommer fra Iran, Pakistan, Kina, Nepal, Nigeria og andre afrikanske land, viser tall fra Internasjonal seksjon.

– Nytt av året er ekstremt mange søkere fra Iran, mens det i de siste årene har vært særlig mange fra Kina, forteller leder Hilde Skeie ved Internasjonal seksjon.

– Vi har få vestlige søkere. Det er noen fra landene på Balkan og fra Hellas, og en og annen fra Vest-Europa.

Kvotesøkere kommer først og fremst fra: Ghana, Etiopia, Tanzania, Uganda og Nepal.

Forventet enda høyere

Økninga var som ventet.

– Jeg ville ikke blitt overrasket om de hadde ligget enda høyere. Jeg tror ikke vi har sett hele effekten av svenskenes innføring av egenbetaling ennå, sier Skeie.


Selv om mange søker seg hit, er det få som kommer inn. For øyeblikket har NTNU totalt 1800 utenlandske studenter, 700 av disse frie masterstudenter.

Vakkert og fredelig

– Det er så vakkert her. Og vi har hørt at Norge er et fredelig land, hvor det er trygt å ferdes. Så langt er erfaringene svært positive. Alle vi møter er hyggelige og vennlige, sier de to koreanske NTNU-studentene, Yura Kim og Hyejin Lim fra Sør-Korea.

Noe av årsaken til at de søkte seg hit ligger der, sier de.