Derfor sender kvinner og menn kjærlighetsbrev til drapsdømte

De som har begått de alvorligste seksual- og massedrapene får flest frierbrev. – Det er en beundring og en slags syk respekt, sier fengselspsykolog.

Oslo fengsel

At kvinner og menn forelsker seg i innsatte, er ikke noe uvanlig fenomen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg tror de fleste som jobber i fengselet har opplevd hvor fascinert folk blir av andre mennesker som har gjort voldsomme ting, sånn som gjentatte drap, sier fengselspsykolog Svein Øverland til NRK.

I over 20 år har han jobbet i norske fengsler, og han mottar ofte henvendelser fra kvinner og menn som ønsker å komme i kontakt med drapsmenn.

– Jo mer de har vært i media, jo flere brev og kontaktforsøk blir det. Det er en beundring, fascinasjon og en slags syk respekt, sier Øverland.

Svein Øverland, Brøset

Fengselspsykolog Svein Øverland opplever stadig vekk kvinner og menn som ønsker å komme i kontakt med innsatte.

Foto: Ola Flyum / NRK

Bundy og Madsen

Det er ikke et ukjent fenomen at kvinner og menn forelsker seg i farlige mennesker.

På midten av 1970-tallet drepte Ted Bundy over 30 mennesker i USA. Likevel ble svært mange kvinner betatt av drapsmannen. Midt under rettssaken, som senere endte med en dødsdom til Bundy, fridde han til en kvinne som takket ja.

Ted Bundy i retten

Seriemorderen Ted Bundy sjarmerte mange kvinner.

Foto: Archives of Florida, Florida Memory

Et nyere eksempel finner vi i Danmark, der den danske oppfinneren Peter Madsen ble dømt for å ha drept og torturert journalisten Kim Wall.

I fengsel sjarmerte han en kvinnelig betjent. De sendte brev og ble forelsket, noe som senere gjorde at kvinnen sa opp jobben.

– Jeg tror mange føler på en tomhet i eget liv. Så ser de noen som sprenger alle grenser, og man drømmer seg bort. De klarer ikke å skille drømmeriet med det at dette faktisk er farlige mennesker, sier Øverland.

Ubåteier sier at Kim Wall døde i ulykke.

Oppfinner Peter Madsen ble dømt for å ha drept journalisten Kim Wall. En kvinnelig fengselsbetjent forelsket seg i Madsen mens han satt fengslet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Tiltrekkes av det groteske

Øverland mener mange tiltrekkes av å være sammen med en «bad boy». Samtidig er hans erfaring at jo verre dommen er, jo større blir oppmerksomheten.

– Når det blir mer grotesk, så blir det også flere frierbrev. Seksualdrap og massedrap er noe som gjør fanger mer populære. En myte mange fremdeles tror på er at psykopater aldri har opplevd ordentlig kjærlighet. Hvis den innsatte bare får nok kjærlighet skal han kunne omvendes, sier Øverland.

Selv om mange kontakter ham for å få snakket med innsatte i norske fengsler, bruker han ofte å advare kvinner og menn som tar kontakt.

– Jeg advarer dem og sier at det kan være farlig. Folk sitter inn av en grunn.

Tror mange har et behov for å forstå

Fungerende direktør i Ila fengsel og forvaringsanstalt, Gøran Nilsson, har samme oppfatning som Øverland om hvem som mottar flest brev fra personer de ikke kjenner.

– Min erfaring er at det er mennesker som har begått alvorlige volds- og/eller seksualforbrytelser som får flest brev fra fremmede, forteller Nilsson til NRK.

Nilsson opplever at noen av de innsatte som har fått mye omtale i media ofte har et mindre nettverk, og dermed er det de som mottar flest brev fra fremmede.

– Jeg er usikker på om brevskriverne er tilhengere eller beundrere, eller om de bare er nysgjerrige. Mange har et behov for å forstå hvorfor noen begår slike handlinger, sier Nilsson.