Borten Moe gir seg på Stortinget

Senterpartiets nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe (36) tar ikke gjenvalg til Stortinget neste periode.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Avgjørelsen har vært vanskelig. Jeg har levd i og med dette partiet i 20 år, de 10 siste på heltid. Det er et alvorlig valg å skulle forplikte seg inn i en kommende fire-femårsperiode, og min vurdering var at om jeg noen gang skulle være i posisjon til å gjøre noe annet enn politikk så måtte det på sett og vis bli nå, sier Ola Borten Moe til NRK.

Skal drive gården

Ola Borten Moe ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag i 2005. Der har han blant annet ledet Næringskomiteen.

I mars 2011 ble han olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen.

Borten Moe sier det er svært interessant å være politiker i Norge, og at han er takknemlig for å ha hatt verv i Trondheim kommune, på Stortinget og i regjeringen.

– Samtidig er det sånn at jeg tror vi alle av og til tenker at man har lyst til å prøve andre ting. I mitt tilfelle så jeg at et nytt ja i denne omgang ville ha redusert mulighetene til å gjøre andre ting i løpet av det som er min yrkeskarriere.

– Har du fått et annet jobbtilbud?

– Nei, på ingen måte. Jeg har ikke noen andre tilbud eller noen andre konkrete planer utover det jeg skriver i pressemeldingen og det er å drive heimgården på Skjefstad.

Ola Borten Moe avviser at det er andre jobbtilbud som har lokket ham bort fra Stortinget.

VIDEO: Ola Borten Moe om hvorfor han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Ønsker å bidra til godt valg

Borten Moe sier i en pressemelding fra Senterpartiet at han har et sterkt ønske om å bidra til at Sp skal gjøre et godt valg neste år, og at den rødgrønne regjeringen skal fortsette.

– Som 1. nestleder i Senterpartiet og som statsråd vil jeg bruke all min tid på å arbeide for at vi sammen skal nå dette målet. Jeg vil også i årene fremover ønske å bidra til Senterpartiets vekst og utvikling i den grad partiet ønsker det, og da med et annet utgangspunkt enn Stortinget.

Overrasket og trist

Fylkesleder Gunn Iversen Stokke i Senterpartiet i Sør-Trøndelag sier hun kommer til å savne Ola Borten Moe på stortingslisten.

– Jeg ble svært overrasket og synes det er veldig trist, men jeg har tatt det til etterretning. Jeg har vært i dialog med Ola de siste dagene og har nå fått en forståelse for at det er dette han virkelig vil, sier fylkeslederen til NRK.no.

Hun sier de nå mister en svært sentral stortingspolitiker.

– Det vil bli et stort savn, men han har forsikret meg om at han skal være en støttespiller og rådgiver både under valgkampen og videre framover. Han forsvinner jo ikke fra oss, han vil bare ikke binde seg opp til fire nye år på Stortinget, sier Gunn Iversen Stokke.

Nominasjonskomiteen i fylkespartiet slapp nyheten mandag ettermiddag.

– Det tok litt tid å ta dette inn over seg. Dette er Olas valg, og jeg ganske sikker på at han kommer tilbake til politikken, sier Jon P. Husby, leder i nominasjonskomiteen til NRK.